Binnenland
KRO-NCRV

Dilara ging in gesprek met iemand die totaal anders dacht en dit leverde het op

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Dilara ging in gesprek met iemand die totaal anders dacht en dit leverde het op

Dilara Bilgiç was alle vooroordelen over moslims en vluchtelingen op sociale media zo zat, dat ze iemand die zulke berichten plaatst uitnodigde voor een gesprek op neutraal terrein. En de uitkomst was verrassend, vertelt ze bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Een periode kreeg ik best veel heftige berichten van mensen", zegt Dilgiç. "Bedreigingen ook wel, maar in mindere mate. En ik dacht: ik wil eigenlijk een beter beeld krijgen van iemand die op Twitter heftige dingen vertelt over moslims, buitenlanders en vluchtelingen."

Pepperspray

Ze wilde in het gesprek ontdekken: wat zijn je angsten, wat zijn je gevoelens, waar komen je denkbeelden vandaan? Ze vond iemand die daartoe bereid was, en die nodigde ze uit op het werk van haar broer. "Dat was echt heel waardevol", zegt ze, terwijl ze het grotendeels oneens bleven met elkaar.

Één moment herinnert ze zich nog goed. "Zij zat precies tegenover de deur en op een gegeven moment vroeg ze: weet je waarom ik daar ben gaan zitten? Voor het geval jij iets zou doen, zei ze. En toen haalde ze uit haar tas deodorant en vertelde ze: dit gebruik ik als pepperspray. Dus ze liet al haar beschermingsmechanisme vallen en ging mij zelfs uitleggen hoe ik mezelf, als ik ooit op straat aangevallen zou worden, kon beschermen. Wauw! En dat laat zien dat we wel een vertrouwensband hadden op een menselijk niveau."

Heel ander gesprek

De vrouw vertelde dat ze zich regelmatig onveilig voelt op straat, en dat herkende Dilgiç - zij het op een heel ander vlak. "Het gevoel dat zij zich onveilig voelt is een echt gevoel. Dat kun je niet ontkennen. En ik dacht: dat herken ik, want ik voel me ook onveilig als jij zegt dat de moslims het land uit moeten of iets dergelijks. En toen hadden we wel een connectie en kregen we een heel ander gesprek."

Bewust van labels

Dilgiç wijst erop dat we ons bewust moeten zijn van onze vooroordelen. "Labels zijn over het algemeen best nuttig, in die zin dat je brein het nodig heeft om de wereld te ordenen. Het wordt alleen een probleem als je brein stereotype labels op gaat stellen. En een persoon bijvoorbeeld niet voorbij het label kan zien."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie