Binnenland
KRO-NCRV

Aedes: ‘Minister moet gemeenten passeren en zelf bouwplaatsen aanwijzen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aedes: ‘Minister moet gemeenten passeren en zelf bouwplaatsen aanwijzen’

"Er is een groot tekort aan bouwlocaties. Als gemeenten voor september geen locaties aanwijzen, dan moet minister Ollongren dat doen, op straffe van korting op het gemeentefonds", zegt Marnix Norder, voorzitter van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, in het radioprogramma 1op1.

Aedes: ‘Minister moet gemeenten passeren en zelf bouwplaatsen aanwijzen’

"We willen gewoon weten waar we aan de slag kunnen", zegt Norder. Hij constateert dat gemeenten maar blijven praten, "er wordt veel te veel gewauweld om iedereen te vriend te houden. De politiek moet met de vuist op tafel slaan, en er een tandje bij doen. Minister Ollongren moet het breekijzer zijn."

"Dit jaar gaan we die 75.000 woningen niet halen. De minister haalt haar eigen doelstellingen niet, als ze zo doorgaat", zegt Norder. Daarom moet Ollongren volgens de voorman van Aedes gemeenten overrulen desnoods overrulen, als ze niet met locaties komen waar je kunt bouwen. En anders krijgen gemeenten minder geld. "De nationale en regionale politiek moet de spierballen laten rollen, handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan."

Op de plank

Aedes-voorzitter Marnix Norder zegt dat nieuwbouwplannen regelmatig op de plank blijven liggen. Daarom wil hij dat de overheid maatregelen neemt: "Veel mensen zijn naarstig op zoek naar een betaalbare huurwoning; jaren wachten op een huis is geen uitzondering meer. Dus gemeenten, pak de woningnood aan en zorg voor bouwlocaties. En kabinet, neem de regie en maak harde afspraken met gemeenten over het aantal huizen dat er moet komen."

Een gevolg van stijgende bouwkosten is steeds vaker dat projecten financieel niet rond komen, meldt 29 procent van de woningbouwcorporaties. De stichtingskosten van een woning (wat kost het om een sociale huurwoning te bouwen?) zijn niet meer te vertalen in een aanvaardbare maandhuur waarmee de exploitatie gedekt kan worden.

Ster advertentie
Ster advertentie