Binnenland
MAX

Hoe praat je met kinderen over criminaliteit? Deze hoogleraar vertelt het in haar kinderboek

foto: Charlotte Colman
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe praat je met kinderen over criminaliteit? Deze hoogleraar vertelt het in haar kinderboek

Hoge muren met prikkeldraad en gestreepte pakjes: voor kinderen is de gevangenis maar een abstract iets waar ze toch veel dingen over weten, maar die niet kloppen. Hoog tijd vond de Vlaamse hoogleraar criminologie Charlotte Colman om een kinderboek over de gevangenis en de criminaliteit te schrijven. Ze vertelt over het boek dat ze schreef, Wie zit in de gevangenis?, in Villa VdB.

Criminaliteit uitleggen

In het boek legt Colman op een passende manier uit hoe de gevangenis en de criminaliteit werkt, zodat kinderen begrijpen wat er speelt - zonder overladen te worden met te moeilijke details: "Maar ik vertel ook in het boek dat de meeste mensen stoppen met het plegen van criminaliteit, en dat de meeste mensen die in de gevangenis verblijven uiteindelijk wel zullen vrijkomen."

Volgens Colman hebben kinderen vooral vaak praktische vragen over het gevangenisleven, zoals wat gevangenen eten en welke kleding ze dragen. Daar geeft ze ook uitleg over in het boek. "Daarnaast vertel ik ook over de straffen, misdrijven, en de mensen die misdrijven plegen."

Bende van Nijvel

In het boek gaat het onder andere over de Bende van Nijvel, een gewelddadige groep criminelen uit de jaren 80, maar ook over Staf van Eyken, de langstzittende gedetineerde in België, een drievoudig lustmoordenaar. Is het wel verstandig om zulke heftige criminaliteit met kinderen te bespreken? "Dat is een afweging geweest.. Het boek gaat wel voornamelijk over criminologie. Maar daarnaast denk ik dat kinderen niet in een vacuüm leven en dat die sowieso al horen over criminaliteit om hen heen."

Wat is dan de beste manier van communiceren? "Het is vooral belangrijk om die verhalen op een neutrale manier te vertellen, en daarnaast op een kindermaat te vertalen. Vertel het ook los van stereotypes en stigmatisering" legt Colman uit.

Doneren

Colman hoopt met het boek daarnaast een goed doel te steunen: ze doneert de opbrengst van haar boek aan organisaties die zich inzetten voor het versterken van de band tussen kinderen en ouders die in detentie zitten: "We zien we dat dat goed is voor de persoon in detentie."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie