Binnenland
NOS

Zorgen om stijgend aantal arme mensen

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen om stijgend aantal arme mensen

Armoedebestrijders zijn bezorgd over het aantal mensen dat om hulp vraagt. Door de coronacrisis komen steeds meer mensen in financiële problemen.

Zorgen om stijgend aantal arme mensen

"Bij organisaties in de non-food, die bijvoorbeeld kleding en schoolspullen beschikbaar stellen, zien we een stijging van het aantal aanmeldingen van vijf tot tien procent", zegt Teije Brandsma van het Armoedefonds in het NOS Radio 1 Journaal. "En bij organisaties die zich bezighouden met levensmiddelen, zoals de voedselbank, is er soms een stijging van vijftig procent."

Brandsma spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling. "In een periode van hoogconjunctuur is te weinig naar de kwetsbaarsten in de samenleving gegaan en dat wreekt zich nu."

Het Armoedefonds tekent een somber beeld voor de komende periode. "Helaas wordt het erger voordat het beter wordt. Als de intelligente lockdown straks versoepeld wordt, dan komt er een echte toestroom op gang. Dat is gewoon een treurig verhaal."

Tegelijkertijd is Brandsma wel diep onder de indruk van de initiatieven van de afgelopen tijd. "De afgelopen weken hebben we dat gemerkt. Bijvoorbeeld het nieuwe engagement van vrijwilligers die erbij willen komen. Rutte zei: 'Let een beetje op elkaar.' We hebben wel de indruk dat dat gebeurt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie