Maatregelen heel voorzichtig versoepelen? In Europa gaat dat er verschillend aan toe
- Nieuws
- Maatregelen heel voorzichtig versoepelen? In Europa gaat dat er verschillend aan toe
Vanavond maakt premier Rutte bekend op welke gebieden in onze samenleving er mogelijk een voorzichtige versoepeling komt van de coronamaatregelen. In sommige landen om ons heen is de bewegingsvrijheid al wat meer opgerekt. Opvallend genoeg blijkt ieder land zo zijn eigen strategie erop na te houden, horen we in Stax&Toine.
Video niet beschikbaar
Caroline de Gruyter, Europa-correspondent en columnist voor NRC woont in Oslo. Zij vertelt dat in Noorwegen de versoepeling al eerder is ingegaan. Na Pasen gingen de crèches weer open en zitten de mensen weer op de strandjes aan de fjorden. Overigens niet allemaal op anderhalve meter van elkaar.
Vroege lock-down
In tegenstelling tot veel andere landen kende Noorwegen een heel vroege lock-down. Dit omdat veel Noren op skivakantie waren geweest in Tirol en de Dolomieten.
De Gruyter is ook een aantal jaren correspondent in Oostenrijk geweest. Een van de eerste corona-maatregelen die Oostenrijk nam, was het dichtgooien van alle grenzen, net als Denemarken. Sinds Pasen zijn in Oostenrijk de kleine winkels weer open, maar een mondkapje is verplicht.
Geen vertrouwen in de overheid
Presentator Wilfred de Bruijn vertelt vanuit Parijs dat Frankrijk uitkijkt naar de versoepeling van de maatregelen daar op 11 mei. De Fransen hebben geen enkel vertrouwen in hun eigen overheid als het op de corona-aanpak aankomt en kijken jaloers naar buurland Duitsland.
Anne Grietje Franssen uit Zweden is verbaast dat er geen lockdown is in dat land. Net als eigenlijk iedereen daar. De Zweedse premier luistert naar het Zweedse RIVM, dat veel meer macht heeft dan de politiek.
4 mei in Italië
In Italië kijkt iedereen reikhalzend uit naar 4 mei, zo weet gids Marijne Mengelberg. Sinds Pasen is er al wat versoepeling. Maar nog geen gang naar de bioscoop of het restaurant. Waarschijnlijk mogen de Italianen wel weer gewoon wandelen, maar alleen mét masker, want die zijn daar sinds gisteren verplicht. Het idee in Italië is om per regio aparte regels te gaan opstellen.
Maar hoe komt het dat in Europa ieder land zijn eigen strategie heeft? Volgens Europa-correspondent Caroline de Gruyter ligt de verklaring hiervoor in het feit dat, hoewel corona een Europees probleem is, de gezondheidszorg niet Europees geregeld wordt. Hierdoor krijg je in ieder land een eigen, nationale reflex op de situatie. Mocht een dergelijke crisis zich nogmaals voordoen in Europa, dan zouden landen beter en eerder op Europees niveau moeten samenwerken.
Exitstrategieën Europese landen verschillen enorm
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.