Binnenland

Premier May: ziekmakende laffe aanslag op kinderen

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Premier May: ziekmakende laffe aanslag op kinderen

[NOS] "Alle terroristische aanslagen zijn laf, maar deze aanslag onderscheidt zich vanwege zijn ziekmakende lafheid", zei de Britse premier Theresa May na een spoedberaad naar aanleiding van de zelfmoordaanslag in Manchester, waarbij 22 mensen om het leven kwamen. Ze benadrukte dat er veel kinderen en jongeren onder de slachtoffers zijn.

May kwam op Downing Street bijeen met onder anderen ministers en hoofden van de hulp-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Na het overleg zei ze dat de politie denkt te weten wie de man is die zichzelf opblies in de Manchester Arena, maar zijn identiteit nog niet wil bekendmaken. Er wordt nog onderzocht of de terrorist deel uitmaakte van een terroristische groepering.

Bij de aanslag raakten ook 59 mensen gewond toen de zelfmoordterrorist een zelfgemaakte bom tot ontploffing bracht bij de uitgang van de concertzaal. De gewonden worden behandeld in acht ziekenhuizen in Manchester. Velen van hen verkeren in levensgevaar, zei May.

De premier zei verder dat dit dat dit de ergste aanslag ooit was in Noord-Engeland. "Het is niet te bevatten dat een terrorist een zaal vol jonge mensen als doelwit had. Dat hij koel en berekenend te werk ging en zoveel mogelijk mensen wilde doden."

May reist vanmiddag naar Manchester om agenten en hulpverleners te bedanken. Later vandaag vindt in Londen ook opnieuw overleg plaats tussen de ministers en betrokken diensten.

De Britse autoriteiten hebben laten weten dat het dreigingsniveau voor Groot-Brittannië niet verandert. Momenteel is de dreiging ingeschaald op het vierde en een-na-hoogste niveau. Het niveau wordt pas verhoogd als er een nieuwe aanslag op handen is.

Ster advertentie
Ster advertentie