Binnenland
NOSNTR

Kabinet wil basisscholen openen op 8 februari, maar kan dat veilig?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet wil basisscholen openen op 8 februari, maar kan dat veilig?

De kans is groot dat de basisscholen weer open kunnen op 8 februari. Minister Hoekstra van Financiën vertelde dat na afloop van de ministerraad. Er moet nog een beslissend rapport van het Outbreak Management Team (OMT) komen, maar Hoekstra benadrukt wel dat het belangrijk is dat basisschoolleerlingen weer naar school kunnen. De negatieve effecten van het thuiswerken zijn namelijk groot.

Volgens politiek verslaggever Wilma Borgman zijn er vooral veel tegenstrijdige geluiden en de kans op versoepelingen is niet groot. "De dag begon eigenlijk met minister Van Ark, die eerder al vertelde dat het niet goed ging en dat het daarom niet logisch is om te versoepelen. Maar minister Hoekstra vertelde dat de kans groot is dat de basisscholen weer open zullen gaan", vertelt zij in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Kaag en Hoekstra positief gestemd, twijfel bij Rutte en Van Ark

Dat is opvallend te noemen, gezien Van Ark in principe wel over het beleid gaat voor de scholen en het niet in Hoekstra’s portefeuille zit. Ook Minister Kaag was overwegend positief en vertelde een soortgelijk verhaal als Hoekstra. "Het is echter nog wachten op het OMT-advies. Premier Rutte is dan ook iets voorzichtiger over het openen van de scholen", sluit Borgman af. Rutte vertelde tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat er wordt gemikt op maandag de 8e, maar dat nog lang niet alles erover gezegd is. Er mist namelijk nog veel informatie.

Komend weekeinde gaat het Kabinet verder praten over de coronamaatregelen en zal er daarnaast weer een nieuwe ministerraad en persconferentie plaatsvinden op dinsdag. Tot die tijd is er nog veel onzeker en voor die tijd moet ook de PO-raad nog een laatste klap geven op het open gaan van de basisscholen. Maar de inzet is in ieder geval 8 februari. De PO-raad laat in ieder geval weten pas te willen reageren als het kabinetsbesluit definitief genomen is.

Kunnen de scholen veilig open?

De vraag is of het openen van de scholen veilig kan. "Normaal gesproken lopen er zo’n tweehonderd kinderen rond op onze school. We vinden het eigenlijk nog niet kunnen. Er zijn allerlei redenen geweest om de scholen de sluiten, zoals ook het verminderen van het verkeer en onderzoek naar de besmettelijkheid. Ik denk dat minister Hoekstra te snel van de toren blaast. We moeten rekening houden met de veiligheid van de ouders en de kinderen", vertelt Beryl Grob, directrice van basisschool Sint Jozef in Winterswijk.

Grob ziet dan ook graag dat er wat strenger wordt gekeken naar de coronamaatregelen voor kinderen. Wanneer de kinderen ziek zijn kunnen zij immers nog steeds naar school gestuurd worden. De schooldirectrice hoopt dat daar verandering in komt als de scholen open gaan. "Je wil gewoon niet dat de kinderen de leerkrachten gaan besmetten en dat wij vervolgens allemaal uitvallen en geen onderwijs kunnen verlenen. Het gaat om de veiligheid van onze school, de kinderen en iedereen daaromheen", gaat Grob verder.

Volgens Grob moeten we dus goed uitkijken voordat de scholen weer open gooien. Een strenger testbeleid is daarom misschien wel nodig. "Ik denk dat je dan sneller een beter beeld hebt. Dan heb je meer gegevens en weet je uiteindelijk meer. Het moet zeker zijn dat het veilig is om de scholen te openen", sluit zij af.

N&C scholen open

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie