Binnenland
AVROTROS

GGD Limburg-Noord prikt door tegen het advies van ministerie: 'Een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid is niet altijd verkeerd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GGD Limburg-Noord prikt door tegen het advies van ministerie: 'Een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid is niet altijd verkeerd'

Kwetsbare patiënten worden al wekenlang geprikt met de vaccins die de GGD overhoudt na een prikdag. Daarmee lapt deze regio het advies van het ministerie aan zijn laars. Marlies Karman, oprichter van de petitie 'Vergeet ons niet, Hugo' is blij met de keuze van de GGD Limburg-Noord, vertelt ze in Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

"Ik vind het een heel fijn bericht", zegt Karman. Haar petitie komt op voor de medisch kwetsbare patiënten onder de zestig, die voorlopig nog niet in aanmerking komen voor een vaccinatie.

Isolatie

"Er zitten duizenden mensen die kwetsbaar zijn vanwege hun medische situatie, al heel lang in isolatie. Of zij lopen heel veel risico omdat zij zich niet kunnen vaccineren. Volgens het schema zijn zij nog lang niet aan de beurt voor een prik. Op deze manier kunnen zij toch eerder aan een prik komen."

"Een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid is niet altijd verkeerd. Het ministerie is al heel lang bezig met een richtlijn voor die spillagevaccinaties bij de GGD. Dat laat maar op zich wachten, ik kan me heel goed voorstellen dat de medewerkers van de GGD voor deze optie kiezen. Op deze manier komen de prikken op een goede plek terecht."

Goed aan de regels gehouden

"Mensen met een BMI van boven de 40 lopen veel risico, daarbij is het terecht dat zij voorrang krijgen", zegt Karman. Maar kwetsbare mensen hebben zichzelf heel streng aan de richtlijnen van het RIVM gehouden, daardoor komen zij niet in de ziekenhuizen terecht en niet in de statistieken, zegt Karman. "Op die statistieken wordt de voorrang gebaseerd. Het is cru dat deze kwetsbare mensen dan nu pas laat aan de beurt komen, terwijl ze zich heel goed aan de regels houden."

Met de petitie hoopt Karman dat er steun komt voor hun pleidooi. Inmiddels is de petitie al meer dan 9.900 keer ondertekend. "We willen de minister opnieuw vragen om voorrang. Van februari zijn we naar mei geschoven en inmiddels is het juni geworden voordat wij gevaccineerd kunnen worden. Ons pleidooi is om ons de voorrang terug te geven. We zien die handtekeningen echt als een enorme steun."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie