Binnenland
NOSNTR

'Waarom was de opschorting van AstraZeneca nodig?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Waarom was de opschorting van AstraZeneca nodig?'

Het was een roerige week voor het AstraZeneca-vaccin in Nederland. Zondag werd besloten te stoppen met prikken, na een aantal trombosegevallen in Scandinavië. Nu is toch weer besloten om door te gaan met prikken, onder meer na een positief advies van het EMA.

"Het was een verwarrende week en er lijkt weinig te zijn veranderd", zei hoogleraar Taal en Communicatie Hedwig te Molder in Nieuws en Co. "Dat roept toch de vraag op waarom de opschorting van het prikken met AstraZeneca nodig was."

Te Molder denkt dat een andere communicatiestrategie in deze zaak beter had gepast. "Ik denk dat het logischer was geweest om duidelijk te maken dat er voortdurend onderzoek wordt gedaan. Dan trek je pas aan de bel wanneer er wél een zorgwekkend verband wordt aangetoond."

De vraag waarom er gestopt met prikken is, is volgens haar niet duidelijk geworden. "De doelstelling van het opschorten is niet duidelijk gecommuniceerd. Zelfs als er een verband is, dan wil dat nog niet zeggen dat er gestopt wordt met prikken."

Volgens de hoogleraar gaat de maatschappij daarover. "Wat we met z'n allen aan het bepalen zijn, is welke mate van onveiligheid zijn we bereid te accepteren als samenleving?"

Onderzoek

"Het is belangrijk dat de beoordelingscommissies duidelijk communiceren en dat er geen enkele bijwerking in de doofpot wordt gestopt", geeft Te Molder aan.

"Tegelijkertijd kun je niet aan het opschorten blijven. Je moet aangeven dat je voortdurend onderzoek doet. Op met moment dat er echt een verband zichtbaar lijkt, een duidelijker verband dan nu, dan moet je aan de bel trekken."

Vertrouwen

Om de het vertrouwen in het AstraZeneca-vaccin te herstellen, moet er volgens de hoogleraar anders voorgelicht worden. "Er moet proactief gecommuniceerd worden, bijvoorbeeld door huisartsen. Mensen hebben het erover en hebben vragen, dat is niet gek. De vragen moeten geadresseerd worden, dat is belangrijk."

astra fm

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie