Binnenland
KRO-NCRV

Voorzitter Veiligheidsregio Zeeland: 'Zorg voor simpele en eenduidige coronaregels'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Veiligheidsregio Zeeland: 'Zorg voor simpele en eenduidige coronaregels'

Den Haag moet eenduidiger en simpeler zijn in de uitleg van de coronaregels, zo beklemtoont Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen en voorzitter van de veiligheidsregio Zeeland. "We moeten bij de versoepeling niet steeds meer regeltjes verzinnen, zodat je bijna jurist moet zijn om ze te begrijpen”, legt Lonink uit in het radioprogramma 1 op 1.

Vanaf 12 uur zijn de terrassen in Nederland weer open. Dat verloopt tot nu toe "zeer gemoedelijk", zo stelt Lonink vast. "De ondernemers hadden het zelfs nog wel een beetje drukker gewild." De burgemeester gaat niet direct handhaven op de anderhalve meter, "dat is aan de ondernemers van terrassen en strandtenten zelf."

"We hebben veertig boa’s en vijftig politieagenten, op een gebied zo groot als de Randstad. Dat gaat niet, dus we monitoren", vervolgt Lonink, die sinds 2003 burgervader is Terneuzen. De handhavers hebben allemaal een app op hun telefoon, waarop ze kunnen zien welke plekken 'te druk worden', legt Lonink uit. "dan gaan we spreiden."

De provincie Zeeland is sterk afhankelijk van toerisme in de zomer, maar er is veel onduidelijkheid over wat wel en niet mag. Sommige veiligheidsregio's houden sanitaire voorzieningen gesloten, op andere plekken mag je dan weer wel naar het toilet. Lonink heeft 'enigszins rebels', de voorzieningen toch geopend. Het is niet verantwoord. Er wandelen en fietsen 150 tot 200 duizend mensen, ze moeten hun behoeftes kunnen doen."

'Belgen verrast door openen grenzen'

Minister Grapperhaus werd vrijdagavond door zijn Belgische ambtsgenoot verrast met het bericht dat België de grenzen naar Nederland vanaf maandag opengooit. Eerder zou dat op 8 juni gebeuren. "We hebben de Belgen in sneltreinvaart op de hoogte gebracht van de Nederlandse coronamaatregelen", zegt Lonink, die massa’s folders heeft laten afdrukken en druk in de weer was op sociale media.

'De Belgen waren verrast door hun eigen regering", vertelt Lonink, die als burgemeester Terneuzen contact had met zijn Vlaamse buurgemeenten over de grens van Zeeuws-Vlaanderen. "Ook daar wisten ze van niks."

Wordt Zeeland dan nu massaal overspoeld door Belgische toeristen? "Dat valt wel mee, de Belgen zijn nog wat afwachtend", besluit Lonink.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie