Binnenland

Judith Sargentini: 'Het is voor mij niet veilig om naar Hongarije te gaan'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Judith Sargentini: 'Het is voor mij niet veilig om naar Hongarije te gaan'

[KRO-NCRV] De campagne die de Hongaarse regering sinds een paar dagen voert tegen Judith Sargentini, maakt dat de Europarlementariër voorlopig niet meer naar Hongarije durft te gaan. "Zeker als privépersoon, zou dat heel onverstandig zijn." Dat zegt Sargentini in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

De veiligheidsdienst van het Europees Parlement doet op haar verzoek onderzoek naar haar veiligheidssituatie. Sargentini is naar eigen zeggen wel gewend om op sociale media een en ander naar haar hoofd te krijgen, maar de Hongaarse haatcampagne noemt ze "intimiderend".

Ze heeft de voorzitter van het Europees Parlement gevraagd de Hongaarse ambassadeur in Brussel op het matje te roepen over de campagne tegen haar en Guy Verhofstad, de leider van de liberale fractie van het Europees Parlement. "Als twee gekozen volksvertegenwoordigers zo worden weggezet, dat moet het parlement optreden." Maar of de Italiaan Tajani, lid van de met Orbán bevriende partij Forza Italia, dat ook zal doen, weet ze niet zeker.

Sargentini deed in 1 op 1 een oproep aan premier Rutte om niet langer te talmen en de Oostenrijkse premier Kurz (die op dit moment voorzitter is van de EU) te vragen de strafprocedure tegen Hongarije direct op de eerstvolgende agenda van de Europese Raad te zetten. "Wat we zien is dat Hongarije alle Europese waarden met voeten treedt, en dat is onacceptabel." Volgens Sargentini zou Hongarije, als het nog geen lid was, nu niet meer aan de voorwaarden voldoen om lid te mogen worden van de Unie.

Ster advertentie
Ster advertentie