Binnenland

Zo blur je jouw huis op Google Street View

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo blur je jouw huis op Google Street View

[AVROTROS] Op Google Street View zijn alle huizen van Nederland te zien, dus jouw huis ook. Heel handig, maar hoe zit dat met jouw veiligheid en privacy? Hoe krijg je je huis van Street View?

Video niet beschikbaar

Daar kregen we een vraag over van een bezorgde consument. Bij hem is een tijdje geleden in de buurt ingebroken. Die betreffende buurtbewoner heeft toen zijn huis laten blurren op Street View. Dat leek heel simpel, maar toen de consument die ons mailde het zelf ging proberen voor zijn eigen huis, bleek hij het toch niet zo makkelijk geregeld te krijgen. Hij legde een verzoek neer bij Google, probeerde te bellen en mailen, maar tevergeefs. Hij kreeg geen reactie.

Mag je huis op Street View?

Brenno de Winter is beveiligings- en privacyexpert. Hij vertelt dat Google dit inderdaad mag doen. "Ze fotograferen openbare objecten vanaf de openbare weg. Dat is toegestaan." Radar vroeg De Winter ook of inbrekers nu veel op zo'n foto op Street View kunnen zien. Daarover zegt hij: "Door Google worden maar een aantal foto's gemaakt. Vaak is je achterdeur geeneens te zien. De voordeur is echter wel te zien. Door de voordeur inbreken is maar één scenario. Ze kunnen ook langs je huis lopen of rijden".

Ik wil mijn huis van Street View!

Dat kan je eigenlijk niet eisen van Google, aldus De Winter. Google werkt echter meestal goed mee als je een verzoek indient via het formulier op de site. Op Street View zijn wel altijd de kentekens en gezichten geblurd. "Als Google weigert jouw huis te blurren, is dat in principe de keuze die zij mogen maken", zegt De Winter.

Reactie Google

Google laat weten dat het bij deze consument helaas intern fout is gegaan. Google heeft wel het verzoek om het huis te blurren gezien en geeft aan dat de verwerking van het verzoek niet goed is gegaan. Inmiddels heeft Google het huis alsnog geblurd.

Stappenplan: zo blur je jouw huis

  1. Zoek op een computer jouw woning op Street View op.
  2. Klik rechts onderin op de knop 'Een probleem melden'.
  3. Vul het formulier in dat verschijnt en geef aan dat je je huis, een gezicht of kenteken wil laten blurren.

Google neemt dan jouw aanvraag in behandeling en laat weten of deze wordt goedgekeurd. Let op: zorg dat je het formulier volledig en juist invult.

Zo blur je jouw huis op Google Street View

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie