Binnenland
KRO-NCRV

PvdA-leider Asscher verwijt kabinet 'hol applaus' voor de zorg

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA-leider Asscher verwijt kabinet 'hol applaus' voor de zorg

De Tweede Kamer stemt vandaag voor de tweede keer over een structurele loonsverhoging voor de zorgsector. Eerder staakten de stemmen in het parlement; de voltallige oppositie is voor, de coalitie tegen. "Het kabinet blokkeert de loonstijging al drie maanden", zegt PvdA-leider Asscher in 1 op 1. "Zo is het applaus van het kabinet voor de zorg hol."

"Het gaat om extra salaris en aanpak van de werkdruk", legt Asscher uit. Coalitiepartij D66 stelt dat 'de oppositie makkelijk kan vragen' om een structurele loonsverhoging, maar dat 'gratis geld' niet bestaat.

Asscher verwijt coalitie ‘hol applaus’ zorgmedewerkers

Maar financiële dekking voor het voorstel is het probleem niet, zegt Asscher. "Natuurlijk moet het betaald worden. Er kan bijvoorbeeld geld gevonden worden door het verlagen van de hoogste belastingschijf terug te draaien, dat levert 500 miljoen op. Zelfs nog iets meer. Of het verlagen van de winstbelasting niet doorvoeren, dat levert ruim 2 miljard op."

Asscher noemt het verlagen van de winstbelasting 'krankzinnig'. "Dat het kabinet in deze tijd zegt dat ze voor bedrijven die in deze tijd juist profiteren - zoals Ahold, de belastingen met 2 miljard gaan verlagen. Dat is idioot."

Smoesje

Maar het extra geld voor de zorg hoeft niet per se uit dat potje te komen, zegt de PvdA-leider. "Er zijn allerlei mogelijkheden. Maar zeggen dat er geen geld is, is een smoesje. De vraag is: wil je het; vind je het belangrijk?"

De Tweede Kamer sprak zich eerder unaniem uit voor een eenmalige beloning voor zorgmedewerkers. Het kabinet wil dat ook, maar worstelt met de uitvoering. "Dat vind ik heel storend", zegt Asscher. "Er kan van alles heel snel. Voor veel zaken is in deze periode heel erg snel geld gevonden, en vaak steunde ik dat ook. Maar hier zijn ze al 3 maanden naar aan het kijken, dat vind ik echt niet kunnen."

Meerderheid nodig

Mochten de stemmen dinsdag opnieuw staken, met 75 voor en 75 tegenstemmen, dan komtde structurele loonstijging er niet. "Dat bepaalt de democratie: je moet een meerderheid halen." Asscher legt zich er dan alsnog niet bij neer. "Als we het niet halen, proberen we het bij de begrotingsbespreking opnieuw."

Behalve een hoofdelijke stemming over geld voor de zorg, stemt de Tweede Kamer dinsdag ook over een voorstel om een extern onderzoek te laten doen naar de aanpak van de coronacrisis. Het kabinet doet zo'n evaluatie al wel zelf, en ook gaat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) onderzoek doen. Maar resultaten van dat onderzoek komen er niet op korte termijn. Volgens Asscher is er daarom ook een ander - extern - onderzoek nodig, om lessen te kunnen trekken voordat een mogelijke tweede coronagolf uitbreekt

Asscher verwijt coalitie ‘hol applaus’ zorgmedewerkers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie