Naar homepage
Binnenland

Bart Berden, voorzitter acute zorg Brabant: 'Situatie nu kritieker dan in voorjaar'
KRO-NCRV

foto: ETZfoto: ETZ
  1. Nieuwschevron right
  2. Bart Berden, voorzitter acute zorg Brabant: 'Situatie nu kritieker dan in voorjaar'

Bart Berden, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg en bestuursvoorzitter van het Elisabeth-Twee Stedenziekenhuis in Tilburg is bezorgd over het oplopend ziekenhuisopnames. "In het voorjaar beperkte het zich tot een aantal regio's, nu doet het hele land mee. Op dit moment hebben we een kritischer situatie dan destijds", zegt Berden in 1 op 1.

Het was "zijn" Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis waar in februari de eerste coronapatiënt in Nederland werd opgenomen. Hij ziet dat het ziekenhuispersoneel nu "minder weerbaar" is dan tijdens de eerste coronagolf. "De naweeën van het voorjaar zijn enorm."

Berden constateert daarbij dat het personeel terughoudender zijn. "We weten nu dat klachten (verwijzend naar onderzoeken over langdurige hartklachten en schade in het hersenvlies) langer aanhouden, dat maakt ook het personeel angstiger. Dat betekent niet dat als je ze oproept ze er niet zullen staan, maar het is echt anders." Zijn conclusie daarbij is dat "we niet meer zo hoog kunnen reiken als we in het voorjaar konden."

Strengere regels en geen carnaval

"Het lijkt er niet op dat de maatregelen van 28 september effect hebben. Het gedrag lijkt niet te veranderen. Mensen houden minder afstand en blijven de drukte opzoeken." Berden ziet graag meer inzet om mensen wel aan die basisregels te houden. Of dat een lock down moet zijn laat hij aan het kabinet. Wel heeft hij waardering voor de keuze van de gemeentes Tilburg en Eindhoven om het carnaval niet door te laten gaan. "Ik kan niet goed snappen hoe je besmettingen kan tegengaan en toch carnaval viert. Dat lijkt mij een onmogelijkheid."

Discussie over voorrang coronapatiënt

Als het niet lukt om het aantal besmettingen te laten dalen, dan komt de zorg in de knel "en dat gaat echt heel erg hard." De schaarste die dan ontstaat in de ziekenhuizen leidt tot spanning. Berden ziet nu al discussies ontstaan tussen artsen en verpleegkundigen over het wel of niet voorrang verlenen aan coronapatiënten boven de reguliere zorg. "Alle ballen op corona is nu niet meer vanzelfsprekend." Berden spreekt nu van "professionele spanning", maar ziet wel dat het "steeds lastiger wordt om er goed uit te komen." Hij wijdt deze discussie aan het voortschrijdend inzicht van de gevolgen die niet-coronapatiënten ondervonden doordat hun behandelingen tijdens de eerste golf werden uitgesteld. En de minder snel dan gehoopt in te lopen wachtlijsten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie