Binnenland
AVROTROS

Vrouwen positief over bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, maar deelname loopt terug

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwen positief over bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, maar deelname loopt terug

De deelname van vrouwen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker loopt terug. Hoewel de cijfers uit 2019 nog niet bekend zijn, is het percentage in 2017 gezakt naar 58 procent, terwijl dat eerder op 70 procent lag.

Jaap van Delden, hoofd Centrum voor Bevolkingsonderzoek van het RIVM vertelt in Stax&Toine: "We zien dat de deelname in 2018 ietsje hoger is, maar het is opvallend hoeveel vrouwen positief zijn over het bevolkingsonderzoek en dan toch niet meeneemt dat wij echt bezig zijn met hoe we er iets aan kunnen doen."

Jaap van Delden over de teruglopende animo

De zelftest

Er is onderzoek gedaan naar waarom minder vrouwen meedoen aan het onderzoek. "Daar is geen eenduidige reden voor. Maar wat wel meespeelt is dat vrouwen het vervelend vinden om voor het onderzoek naar de huisarts te gaan."

Dus daar speelde het Centrum voor Bevolkingsonderzoek op in, door een zelfafnametest op de markt te brengen. Toch gebruiken nog niet veel mensen deze test, waarmee vrouwen een uitstrijkje kunnen maken en kunnen opsturen.

Capaciteit in laboratoria vergroten

"We zien dat de vrouwen die het doen positief over de test zijn, maar het is nog maar een klein deel dat het doet", zegt Van Delden. Van alle vrouwen die meedoen aan het onderzoek gebruikt 7% de zelftest. "We zijn nu bezig om de capaciteit op de laboratoria te vergroten, zodat de zelfafnametesten verwerkt kunnen worden."

"De test is even betrouwbaar als de test die je doet bij de huisarts." Volgens Van Delden is het een eenvoudige test. "Die test kijkt of je HPV hebt. Dus hij kijkt of je dat virus bij je hebt, wat de veroorzaker is van baarmoederhalskanker. Die test kijkt net zo goed als de test bij de huisarts." Heb je het virus? "Dan wordt je alsnog gewoon uitgenodigd bij de huisarts, want die kan dan zien of je echt afwijkende cellen hebt."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie