Binnenland
AVROTROS

Moet ik na repatriëring in quarantaine? Dit zijn de vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet ik na repatriëring in quarantaine? Dit zijn de vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag behandeld door huisarts Roy Beijaert en viroloog Mark Zwart. Dit is een selectie uit alle vragen.

Hoe zit het nou met immuniteit?

Video niet beschikbaar

Hoe kan het dat sommigen niet eens merken dat ze het coronavirus hebben? (Esther)
Huisarts Roy Beijaert: "Dat weten we niet zeker. Maar dat zie je altijd al, ook bij verkoudheden. De één komt in bed te liggen, de ander gaat gewoon door. Het geeft aan dat er wisselende uitingen van virussen zijn, dat is ook bij corona zo."

Viroloog Mark Zwart vult aan: "Het heeft wel te maken met de hoeveelheid virus waar je aan bloot wordt gesteld, en waar het binnenkomt. Het virus verloopt anders als het in je longen binnenkomt of in je neus. Mensen verschillen ook genetisch van elkaar, en het virus ook. Daarnaast verschilt ook de sterkte van de afweer van verschillende personen. Dat zijn verschillende factoren, maar hoe het precies zit weten we niet."

Het coronavirus is een zoönose, dus het wordt overdragen van dier op mens. Moeten we daarom maatregelen nemen? (Gabriela)
Viroloog Mark Zwart: "Een goede vraag. Er is nu al wat eerste onderzoek over welke dieren mogelijk besmet kunnen worden. Daaruit blijkt dat vooral katachtigen geïnfecteerd kunnen worden. En er zijn ook waarnemingen dat katten het onderling ook kunnen overdragen. Of het dan ook weer teruggaat naar mensen, is niet duidelijk."

"Voor de veestapel is het dus niet heel relevant, voor huisdieren natuurlijk wel. Dus gebruik je gezonde verstand: haal je kat even een tijd uit de buurt als je ziek bent. Om ook besmettingen tegen te gaan. Honden schijnen overigens minder vatbaar te zijn."

Mijn kinderen zijn gisteren gerepatrieerd uit Nieuw-Zeeland. Ze hebben geen klachten maar zaten wel in een vol vliegtuig, moeten zij in thuis quarantaine? (Annet)
Huisarts Roy Beijaert: "Je ziet dat het advies voor vluchten uit New York streng is, maar het is geen verbod. Maar ook voor andere landen: het is wel verstandig om in quarantaine te gaan."

Mark Zwart, viroloog, ziet de verspreiding van het virus juist in deze tijd sneller gaan. "Tegenwoordig hebben we veel meer lange-afstandsbewegingen. Deze ziekte had zich echt anders ontwikkeld als we niet zoveel zouden reizen."

Het coronavirus zal zich waarschijnlijk nog even handhaven, ook als het aantal besmettingen daalt. Hoe blijft het virus dan in leven? (Dynke)
Viroloog Mark Zwart: "Het virus komt oorspronkelijk vanaf dieren. In Nederland hebben we niet een soort ‘reservoir’ waar het virus zich ’schuil kan houden’. Dus het virus zal echt van mens op mens over moeten gaan om in leven te blijven. De virusdeeltjes die van de een op de ander overgaan, blijven buiten het lichaam namelijk niet lang in leven."

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1-app en hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15 en 16 uur terug in het coronaspreekuur van Stax&Toine.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie