Binnenland
KRO-NCRV

Nederland krijgt kenniscentrum natuurbranden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland krijgt kenniscentrum natuurbranden

Er komt een kenniscentrum natuurbranden om het fenomeen te onderzoeken, bestrijden en voorkomen. Dat zegt regionaal commandant bij de brandweer Diemer Kransen bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Al eind dit jaar hoopt Kransen een start te maken met het opzetten van het kenniscentrum waarbij brandweer, natuurorganisaties, overheid en wetenschappers analyseren hoe natuurbranden zich ontwikkelen en hoe ze voorkomen kunnen worden. "We zullen de onderzoeken uit het buitenland en de ervaringen die we zelf hebben combineren."

Onlangs bracht minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal een werkbezoek in de Spaanse provincie Catalonië waar ze natuurbranden analyseren. Volgens de minister zijn we in Nederland niet goed voorbereid op het fenomeen en ze pleitte er dan ook voor dat er in Nederland op soortgelijke wijze wordt samengewerkt in een kenniscentrum.

Zuid-Europa

In Zuid-Europese landen hebben ze al langer te maken met toenemend aantal natuurbranden en wordt er veel onderzoek gedaan. Nederland richtte zich voorheen vooral op onderzoek naar woningbranden, maar met de komst van de droge zomers moeten ook Noord-Europese landen zich beter voorbereiden.

Geluk gehad

Toen vorig jaar delen van Frankrijk en wijken in Londen in brand stonden, was het risico in Nederland even hoog, zegt Kransen. "We hebben geluk gehad dat het ons toen niet in die vorm heeft geraakt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie