Binnenland
MAX

Meer vrijheid voor dementerende ouderen in Zuid-Limburg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer vrijheid voor dementerende ouderen in Zuid-Limburg

Met beveiligde deuren op een gesloten afdeling: een verpleeghuis voor dementerende ouderen roept niet meteen de associatie van een vrij leven op. Maar in Zuid-Limburg mogen bewoners van de zorgorganisatie Envida zo nu en dan weer eens naar hun geliefde, het winkelcentrum of gewoon een rondje maken op de afdeling.

Mensen tegen hun zin in vasthouden heeft geen zin, vindt Bas de Langen. Hij is programmamanager dementie bij Envida in Grubbeveld en probeert zo min mogelijk 'onvrijwillige zorg' te leveren en dementerende bewoners meer vrijheden te geven.

Minder onvrijwillige zorg

"Onvrijwillige zorg is zorg om ernstig nadeel voor een bewoner te voorkomen, maar waar die zelf niet mee instemt", zegt Langen. "En dat proberen we tot een minimum te beperken." Het resultaat: meer denken vanuit vrijheden en minder vanuit veiligheid. "Wat je ziet is dat mensen met dementie weleens vergeten dat ze minder mobiel zijn, voorheen werd er in die gevallen nog ingezet op het beperken van het valrisico van de bewoner. Mensen werden dan met een voorzetblad in een stoel vastgezet, zodat ze niet op zouden staan. Tegenwoordig bestaan er heupairbags, dat zijn broekjes die opblazen als mensen vallen. Daarmee kunnen we mensen die een rondje willen lopen, al is het door de woonkamer, toch voorzien".
Quote

"Wat je ziet is dat mensen met dementie weleens vergeten dat ze minder mobiel zijn"

Bas Langen, programmamanager Envida

Een terugkeer van levensgeluk

Hoewel het nieuwe beleid van Envida soms wat meer risico met zich meebrengt, ziet Bas Langen dat het een groot voordeel heeft voor bewoners. "We zien heel veel terugkeer van levensgeluk… Je ziet toch dat mensen wat rustiger zijn, er wat meer comfort is bij het bedrijf. Gewoon, prettiger wonen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie