Binnenland

Nederlands talent moet circus uit het slop trekken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlands talent moet circus uit het slop trekken

[NOS] Door de economische crisis en het verbod op wilde dieren hebben circussen het de afgelopen jaren steeds lastiger in Nederland. Ondernemers uit de circuswereld vinden dat dat moet veranderen. Daarvoor lanceerden zij hun nieuwe plan: #circusnl2025.

Bij het project zal er veel aandacht zijn voor Nederlands talent. "Nu zijn het vaak buitenlanders die in het circus werken en hebben we eigenlijk geen duidelijke voorbeelden van Nederlands talent", zegt Patrick Cramer, directeur van Stichting Circus Cultuur vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "We gaan kijken of we het opleidingsprogramma kunnen optuigen." De stichting wil daarvoor gaan samenwerken met Nederlandse sportsectoren, waaronder turnen.

De afgelopen jaren vond er al veel vernieuwing plaats in de circuswereld. Het nieuwe plan moet dat ook gaan voortzetten. Naast traditionele acts als mime, jongleren en acrobatie is er nu ook plaats voor theater, dans, muziek en geregisseerde voorstellingen. Als het plan goed uitpakt, moet het circus in 2025 een volwaardig onderdeel van de Nederlandse culturele sector zijn.

"Er wordt gezegd dat er crisis is, maar we zien ook nieuwe dingen gebeuren", vertelt Cramer. "We hebben 1,5 miljoen bezoekers per jaar en er zijn nieuwe opleidingen bijgekomen, dus eigenlijk vinden wij dat het circus springlevend is en meer kansen verdient."

Imagoprobleem

Dat circussen tien jaar geleden beter bezocht werden, ontkent Cramer niet. "Ja, dat klopt zeker. Maar in alle sectoren is te zien dat het bezoek terugloopt." Volgens hem is het imago ook een probleem. Dat is ook een van de punten waar #circusnl2025 verandering in moet brengen.
"Het is goed dat we een ander beeld van het circus gaan neerzetten. Als we naar het buitenland kijken, zien we dat er zoveel meer uit circus te halen valt", zegt Cramer.
Naast meer populariteit bij het Nederlandse publiek richt het plan zich ook op betere arbeidsomstandigheden voor de artiesten. Ondernemers uit de circuswereld willen ervoor zorgen dat de clowns en acrobaten zich veilig voelen als ze aan het werk zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie