Binnenland
BNNVARA

Schooluniform op Nederlandse school: een goed idee?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Schooluniform op Nederlandse school: een goed idee?

Wordt de Middelbare school Academie Tien in Utrecht de eerste Nederlandse school waar leerlingen een schooluniform dragen? Als het aan rector Albert Wijnsma ligt wel. "Het is een manier om tegen kansenongelijkheid op te treden", zegt hij in De Nieuws BV.

"Het zit hem in twee dingen", zegt rector Wijnsma, "één, de symboliek, en twee: de herkenbaarheid. Wat ons opvalt binnen onze school is dat wij steeds meer zien in een grootstedelijke context, zoals Utrecht, dat steeds meer kinderen schuilgaan in anonimiteit. Dat betekent dat zij beoordeeld worden op hun uiterlijk terwijl zij geen idee hebben waar ze toe behoren." Volgens Wijnsma is het schooluniform een antwoord op die anonimiteit van kinderen die ook negatief uit kan pakken, "want iedereen werkt met vooroordelen."

Verbinding in onderwijs

Van de wijk waarin je opgroeit, tot hoe je eruit ziet: het heeft invloed op jouw kansen in de maatschappij, aldus de rector van Academie Tien. "De ene leeft in een bubbel waarin het heel normaal is om voor een kopje koffie vier euro te betalen, terwijl een ander dat niet eens kán betalen." De vraag is, hoe kunnen groepen die misschien normaliter niet met elkaar in verbinding staan, wél met elkaar in verbinding komen? "Dat kan in het onderwijs."

Maar is een schooluniform de oplossing: is het niet belangrijker dat minder bedeelde mensen minder geldzorgen hebben, bijvoorbeeld? "Wij zeggen niet dat het de énige manier is om er iets aan te doen", aldus Wijnsma. "Maar als je het principe pakt dat de school de laatste plek is waar je dwingend kinderen met verschillende achtergronden bij elkaar kunt brengen, dan is dat een manier om tegen kansenongelijkheid op te treden." Oftewel: op school kunnen groepen die normaal niet elkaars bubbel kruisen, elkaar desondanks ontmoeten.

Schooluniform is symboliek

In andere landen bestaat het schooluniform natuurlijk al. De ervaring leert dat leerlingen daar altijd wat doen om zich toch te onderscheiden ondanks de uniformen. Denk aan hippe sneakers of andere accessoires. "Dat is logisch in de pubertijd", zegt Wijnsma.

Volgens Wijnsma is het schooluniform voornamelijk symboliek. Ongelijkheid in de samenleving wordt niet opgelost door de invoering van het uniform denkt de rector, "maar we gaan nu wel het gesprek grotendeels uit de weg. De meest progressieve stemmers maken de meest conservatieve onderwijskundige keuzes", aldus Wijnsma. Zo wordt de ongelijkheid in stand gehouden, zegt de rector.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie