Binnenland
AVROTROS

Amerikaanse bank neemt 50 procent vrouwen aan, nu Nederland nog

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse bank neemt 50 procent vrouwen aan, nu Nederland nog

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs wil dat van al het personeel dat zij in de toekomst aantrekken, de helft vrouwelijk is. In Nederland proberen sommige bedrijven dit ook, maar lijkt de weg nog lang. Marry de Gaay Fortman, voorzitter van Topvrouwen.nl, geeft de bank complimenten. "Je bent als bedrijf pas goed bezig als je daadwerkelijk vrouwen benoemt", zegt ze in Radio EenVandaag.

Video niet beschikbaar

Bij Goldman Sachs werken relatief veel witte mannen. De Amerikaanse bank wil daar verandering in brengen door het beleid aan te passen. Dat doen ze niet alleen voor vrouwen. Daarnaast richt de bank zich op Afro-Amerikanen en Latino's: alles om het personeel zo divers mogelijk te laten zijn. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft nog steeds opvallend veel moeite met het werven van vrouwen.

Innovatiever met vrouwen

Toch presteert volgens Marry de Gaay Fortman een bedrijf beter als er ook vrouwen op topposities zitten. "Waarom zou je de helft van het talent links laten liggen? Uit onderzoek is gebleken dat divers samengestelde teams innovatiever zijn. Vrouwen blijken een belangrijke rol te vervullen, ook met hun antennes in de maatschappij, om te zorgen dat de innovaties binnen de bedrijven goed tot stand komen."

De Gaay Fortman hoopt dat er bij Goldman Sachs niet alleen gekeken wordt naar de werving van vrouwelijke werknemers, maar ook naar de doorstroom naar de top. Daar ligt vaak de crux. "Met name in het hoger management wordt vaak een groot deel van de vrouwen vergeten. Of ze worden gewoon niet benoemd door de mannen die er zitten. Het is daarom goed dat bedrijven dit soort doelstellingen vaststellen."

Vrouwenquotum

Een vrouwenquotum kennen we niet in Nederland. Wel ligt er een streefcijfer voor bedrijven: zij zouden 30 procent vrouwelijke bestuurders en commissarissen moeten hebben. Tot op dit moment wordt dat streefcijfers nog lang niet door alle bedrijven gehaald.

Er is dus nog werk aan de winkel voor Marry de Gaay Fortman en Topvrouwen.nl. "Op dit moment is het niet de normaalste zaak van de wereld dat vrouwen zichtbaar zijn in de top. Ik denk dat we als we meer vrouwen in topposities zien in Nederland, we dan makkelijker om kunnen gaan met vrouwelijk leiderschap."

Goldman Sachs wil meer vrouwen in bedrijf

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie