Binnenland

Welke melk moet je hebben voor cappuccino of latte?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke melk moet je hebben voor cappuccino of latte?

[AVROTROS] Voor de lekkerste cappuccino of latte moet je 'Latte' van Friesche Vlag hebben. Dat zegt de fabrikant, maar is dat echt zo? Wat is de beste melk voor een lekkere latte of cappuccino?

Niets lekkerder dan een lekkere laag melkschuim die de perfecte dikte heeft en niet snel in elkaar zakt. Zo belooft fabrikant Friesche Vlag dat hun melkproduct 'Latte' een "optimale verhouding heeft tussen vet en eiwit" en daardoor "makkelijk opschuimt". Daardoor zou je "fluweelzacht en stevig schuim" krijgen.

Gewoon volle melk?!

Als je een pak 'Latte' koopt verwacht je dat er jarenlang is ontwikkeld aan dit product. Zo is te lezen op de website van Friesche Vlag dat de melk "in samenwerking met barista's is ontwikkeld". Wat blijkt? De melk is "gewoon volle melk", zo vertelt een medewerker van Friesche Vlag. De medewerker vervolgt: "De melk is kortstondig heel heet geworden. Op ongeveer 140 graden is de melk gesteriliseerd."

Dubbel zo duur

Deze speciale melk is twee keer zo duur als gewone volle melk. "Het is de verhitting die het verschil maakt. Deze is zodanig verhit dat hij daardoor makkelijker opschuimt", zegt een medewerker van de klantenservice van Friesche Vlag. Wassili Magendans is van de Barista Company. Hij geeft trainingen aan barista's. Hij zegt dat je deze dure melk helemaal niet nodig hebt. "Elke volle melk kan je opschuimen, dankzij de vetten in volle melk."

Hoe werkt dat?

Magendans legt uit dat vetten zorgen voor binding en een vertragend mechanisme. Daardoor mengt het schuim goed met de vloeibare melk. "Bij magere melk zal er een duidelijke scheiding zijn tussen de vloeibare melk en het schuim." De eiwitten zorgen voor de dikte van het schuim. "De lekkerste melkschuimlaag maak je door de melk op te schuimen met een kloppertje of in een pan met een garde. Doe dat op maximaal veertig graden. Meng daarna het schuim met melk tot zeventig graden."

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie