Binnenland
NOSNTR

Minister Blok grijpt in: situatie op schip is schrijnend

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Blok grijpt in: situatie op schip is schrijnend

Nederland gaat tot twintig van de 230 migranten van het migrantenschip Lifeline opvangen. Nederland spreekt van een eenmalige verantwoordelijkheid "uit humanitaire overwegingen".

Minister Blok van Buitenlandse Zaken vertelt tegen NOS-verslaggever Wilco Boom dat ingrijpen noodzakelijk was geworden. "Er is sprake van een schrijnende situatie. Het is een klein schip, met veel migranten aan boord en een harde wind. Gisteren toen ik mijn Europese collega's sprak, werden we door Malta verzocht om met een aantal landen een einde te maken hieraan."

"We nemen met elkaar de verantwoordelijkheid om de mensen in veiligheid te brengen. Er wordt wel streng beoordeeld of ze wel überhaupt terecht claimen vluchtelingen te zijn", benadrukt Blok. Ook onderzoekt de minister samen met de andere EU-landen wat de juridische mogelijkheden zijn tegen de eigenaren van het schip.

Malta weigert al dagen het schip op te nemen. Is dit niet een beloning voor Malta? "Nee, er is een humanitaire noodsituatie aan het ontstaan. We moeten met zijn allen ons aandeel nemen en tegelijkertijd ervoor zorgen dat we mensensmokkelaars niet gaan belonen."

Ster advertentie
Ster advertentie