Binnenland
NOS

Kim Jong-un wil banden Zuid-Korea aanhalen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kim Jong-un wil banden Zuid-Korea aanhalen

Kim Jong-un wil de banden met Zuid-Korea verder aanhalen, nu een bezoek van een Noord-Koreaanse delegatie aan de Olympische Spelen in Pyeongchang succesvol is verlopen. De dictator heeft goede berichten gekregen van de delegatie die uit Zuid-Korea terugkeerde en zegt nu een "warm klimaat van verzoening en dialoog" te willen stimuleren.

Kim Yo-jong, de zus van de dictator, verbleef samen met enkele hoogwaardigheidsbekleders drie dagen in het buurland. Bij de openingsceremonie kwam het tot een historische handdruk met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Sinds het einde van de Koreaanse Oorlog (1950-1953) was er geen lid van de heersende Kim-familie meer in het zuidelijke buurland geweest.

"Hij belooft de verzoenende sfeer met Zuid-Korea voort te zetten", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij heeft zelfs gezegd een strategie te hebben om te relatie te verbeteren. Maar wat die strategie precies is, heeft hij niet gezegd."

Kim Jong-un onder de indruk van Zuid-Koreaanse inzet

'Succesvol bezoek'

Kim Jong-un noemt het bezoek aan de Spelen "succesvol". De "oprechte pogingen" van Seoul om van het bezoek een succes te maken, noemt hij volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau "zeer indrukwekkend". Kim Yo-jong overhandigde tijdens haar verblijf een brief van haar broer aan president Moon waarin hij hem vroeg "op korte termijn" te komen praten in hoofdstad Pyongyang.

Ster advertentie
Ster advertentie