Naar homepage
Binnenland

Persoonsgegevens zonder toestemming openbaar? Dit kun je doen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Persoonsgegevens zonder toestemming openbaar? Dit kun je doen

Familiezoeksite Locatefamily.com publiceert zonder toestemming adresgegevens en telefoonnummers van 700.000 Nederlanders. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt dat een ernstige zaak en heeft daarom een boete van 525.000 euro opgelegd. "Het geeft criminelen vrij spel om met die persoonsgegevens je identiteit te stelen", zegt Monique Verdier, vicevoorzitter van de AP, in Blok&Toine.

Doordat er geen loket in Europa is, komen slachtoffers van wie persoonsgegeven zijn gedeeld moeilijk in contact met de website als zij hun gegevens willen laten verwijderen. "Je wordt fysiek kwetsbaar als iemand jouw gegevens heeft en weet waar je woont", zegt Verdier.

Dat is een van de redenen voor de boete van 525.000 euro. "Wij kijken naar de aard, de ernst en de duur van de overtreding. Ook kijken we naar welke acties de partij heeft ondernomen om zich te verbeteren en de verwijtbaarheid. Als iemand gehackt wordt, maar de beveiliging goed op orde heeft, is dat wat anders dan dat iemand bewust gegevens verspreidt", legt Verdier uit.

Onderzoek

Op basis van tientallen klachten van consumenten, is de AP een onderzoek gestart. Verdier: "Deze zaak was dusdanig ernstig dat wij hier een boete voor moesten uitdelen." Ook heeft de organisatie bemiddeld voor tientallen klagers. Daarvan zijn de gegevens inmiddels van de website afgehaald.

Dit kun je doen als het jou overkomt

Locatefamily.com heeft nog niet gereageerd op de boete. Ook hebben zij nog niet laten weten of ze van plan zijn hierdoor een loket in Europa te openen. Eén ding is zeker: de boete moet worden betaald.

Worden jouw gegevens zonder jouw toestemming online gedeeld? Dan adviseert Verdier direct een verwijderverzoek in te dienen bij het desbetreffende bedrijf. "Je hebt in Europa het recht om vergeten te worden." Krijg je geen reactie? Meld dit dan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wie weet kunnen zij voor jou bemiddelen.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie