Naar homepage
Binnenland

60 procent meer meldingen burenruzies: 'Bemiddelingsgesprek via videobellen is maar voor weinigen weggelegd'
AVROTROS

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 60 procent meer meldingen burenruzies: 'Bemiddelingsgesprek via videobellen is maar voor weinigen weggelegd'

Het geduld bij mensen over de overlast van buren begint op te raken. Dat blijkt uit de enorme toename van het aantal meldingen van burenruzies het afgelopen kwartaal. Dat is namelijk met 60 procent toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal.

Bente London is directeur van Stichting Beter Buren en herkent helaas die toename ook, vooral in grote en middelgrote steden, waar mensen dicht op elkaar wonen. "We zijn ineens allemaal thuis; de een moet thuis werken, de ander viert vakantie of heeft de kinderen thuis. Dat bracht veel onrust met zich mee de afgelopen maanden", zegt London in Stax&Toine.

Het is heel hard werken geweest de laatste tijd voor de Stichting Beter Buren. Normaal gaan zij op huisbezoek, maar door de coronacrisis werd er contact gezocht via telefoon en videobellen. "Alleen een bemiddelingsgesprek zelf via videobellen is maar voor weinigen weggelegd. Als je echt boos op elkaar bent en je moet het via videobellen uitspreken met elkaar, dat werkt niet zo goed. Dus toen de locaties weer open gingen in juni zijn we weer druk gaan bemiddelen", zo vertelt London.

De meeste gevallen, zo'n twee derde van alle aanmeldingen, worden opgelost. Volgens London is daarbij de inzet van beide buren belangrijk "en dat het niet te veel al ge√ęscaleerd is". Ze vervolgt: "Als mensen al zo hard in hun standpunten zijn en al tien jaar niet meer met elkaar praten, dan kunnen we vaak ook niet zo veel meer betekenen. Als mensen vroegtijdig aanmelden en ook snappen dat ze samen met de buren prettig willen leven, dan willen ze er in een groot deel van de gevallen wel uitkomen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie