Binnenland
KRO-NCRV

'Maatschappijleer moet belangrijker worden met meer uren en bevoegde docenten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maatschappijleer moet belangrijker worden met meer uren en bevoegde docenten'

Er moeten meer uren maatschappijleer komen met leraren die daarvoor bevoegd zijn en in ondersteund worden, dat zegt Tweede Kamerlid voor het CDA Michel Rog in Spraakmakers. Rog, zelf oud-docent maatschappijleer, reageert daarmee op de discussie die is ontstaan over hoe vrijheid van meningsuiting behandeld moet worden op scholen nadat een leraar in Rotterdam moest onderduiken na bedreigingen vanwege een spotprent.

Video niet beschikbaar

Er is de afgelopen jaren iets veranderd in het onderwijs, zegt Rog. "Het is ingewikkelder geworden en ik denk dat er daarom veel meer geoefend moet worden met de vrijheid van meningsuiting." Daarom moet maatschappijleer een vak van meer betekenis worden op het middelbare onderwijs, vindt het Kamerlid. "Met meer uren met bevoegde leraren." Rog reageert inStand.nl over hoe de vrijheid van meningsuiting in het onderwijs besproken dient te worden. Een leraar van het Rotterdamse Emmauscollege duikt onder omdat hij bedreigd wordt vanwege een spotprent die al vijf jaar in zijn klaslokaal hangt, meldde NRC eerder deze week.

Dat naast de vrijheid van meningsuiting ook de vrijheid van godsdienst een plaats heeft in Nederlandse klaslokalen, is iets om trots op te zijn, zegt Rog. "Dat hoort bij onze open democratische samenleving. Maar wat we tegelijkertijd mogen verwachten van het onderwijs is dat leerlingen wel weerbaar zijn en leren omgaan met verschillen. Dat is ontzettend belangrijk." Volgens Rog moeten leraren daarin beter ondersteund worden.

'Overal ophangen'

Trudy Coenen, 42 jaar docent op multiculturele school in Amsterdam Oost, pleit ervoor om spotprenten in alle klaslokalen op te hangen. "Dezelfde discussie kwam op gang na 9/11 en de aanslag bij Charlie Hebdo, maar de praktijk is weerbarstig. Laten we het dan maar overal ophangen, dan beschermen we degenen die er nu niet over durven of kunnen praten." En daarmee voorkom je dat de docenten die het wel aandurven, er alleen voor komt te staan, denkt Coenen.

Stand.nl: De vrijheid van meningsuiting moet op elke school besproken worden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie