Binnenland

In Italië is ‘die mamma’ heilig, maar moeders werken zichzelf te pletter

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. In Italië is ‘die mamma’ heilig, maar moeders werken zichzelf te pletter

[KRO-NCRV] Een gruwelijk incident waarbij een moeder haar peuter in de auto vergat terwijl ze aan het werk ging, is aanleiding voor een discussie over het (te) drukke leven van Italiaanse moeders.

Overleden peuter

De vrouw was er van overtuigd dat ze het meisje bij de crèche had afgezet, maar het kindje zat achterin het stoeltje te slapen. Toen ze na zes uur terugkwam van haar werk was de peuter aan de hitte bezweken.

Quote

Toen ze na zes uur uit haar werk kwam was de peuter aan de hitte bezweken

Officieel wordt de vrouw in staat van beschuldiging gesteld, vertelt correspondent Angelo van Schaik, maar er gaan veel stemmen op om de vrouw vrij te spreken omdat ze slachtoffer is van deze hectische maatschappij.

‘Vrouwen kunnen het niet meer aan’

De dag voordat het gebeurde, had de vrouw op haar Facebookpagina nog een artikel geplaatst over ‘Moederschap en werk, waarom vrouwen het niet meer aankunnen’. De stress van het werk in combinatie met de zorg voor een kind en het runnen van een huishouding wordt veel vrouwen te veel en zo kunnen er dus ongelukken gebeuren.

Geen parttime werk

Italië, het land waar 'die mamma’ heilig is, is geen makkelijk land om werk en opvoeding te combineren. Om te beginnen bestaan parttime banen in Italië niet of nauwelijks, legt Van Schaik uit.

Waar in Nederland vrouwen na de geboorte van een kind vaak minder gaan werken, is dat in Italië zo goed als onmogelijk. Daarbij is een dag vrij nemen omdat je kind ziek thuis zit not done.

Weinig hulp van de man

De meeste vrouwen werken dus fulltime en brengen de kinderen onder in een crèche, maar daar is een groot tekort aan. En van de Italiaanse man hoeven ze in het huishouden weinig hulp te verwachten. In Nederland is de term 'papadag' inmiddels ingeburgerd en helpt de man mee in het huishouden. In het doorsnee Italiaanse gezin is de rolverdeling nog een stuk ouderwetser en dus komt er veel neer op de schouders van de vrouw en helemaal van de werkende moeder.

Babybonus

De afgelopen jaren is het kinderaantal van jonge Italiaanse gezinnen flink afgenomen. Daarom heeft de regering een ‘babybonus’ ingesteld. Die bonussen zijn vooral bedoeld om het dramatische geboortecijfer op te krikken.

Volgens Van Schaik zal er niet veel veranderen met deze bonus. Zolang niet wordt gesproken over bijvoorbeeld het verlengen van het ouderschapsverlof voor vaders, het openen van meer kinderopvang en het verruimen van de mogelijkheden tot parttime werk, zal de druk op de vrouwen onveranderd groot blijven.

Het drukke leven van de werkende Italiaanse vrouw

Ster advertentie
Ster advertentie