Binnenland

Code rood op Bali: vliegtuigen gewaarschuwd voor vulkaanas

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Code rood op Bali: vliegtuigen gewaarschuwd voor vulkaanas

Luchtvaartmaatschappijen zijn opnieuw gewaarschuwd voor het gevaar van wolken vulkaanas rond Bali. Op het Indonesische eiland barstte gisteren de vulkaan Agung uit. De as die daarbij vrijkwam heeft inmiddels een hoogte van zes kilometer bereikt.

De Indonesische autoriteiten hebben daarom code rood afgekondigd, het hoogste dreigingsniveau. Dat betekent dat een nieuwe uitbarsting wordt verwacht en meer vulkaanas kan vrijkomen.

In de gebieden waar de asdeeltjes neerkomen, zijn mondkapjes uitgedeeld aan de lokale bevolking. Het vliegveld op het eiland is nog open, al zijn sommige vluchten geannuleerd. Op het naburige eiland Lombok is het vliegveld helemaal dicht vanwege de aswolk.

Ver van populaire badplaatsen

De 3000 meter hoge Agung is al lange tijd onrustig. Gisteren barstte de vulkaan voor de tweede keer in een paar dagen tijd uit. Door de relatief kleine eruptie werden meerdere vluchten geannuleerd, waaronder een KLM-vlucht met Nederlandse reizigers.

De vulkaan ligt in het noordoosten van Bali, op ongeveer 70 kilometer van de toeristische badplaatsen Kuta en Seminyak. De lokale autoriteiten zeggen dat toeristen in die gebieden zich geen zorgen hoeven te maken. Alleen in een straal van 7,5 kilometer rond de vulkaan zijn mensen geëvacueerd.

Ster advertentie
Ster advertentie