Binnenland
BNNVARA

Speuren naar wolvensporen

foto: Jeannette Parramorefoto: Jeannette Parramore
  1. Nieuwschevron right
  2. Speuren naar wolvensporen

Dat wolven door ons land lopen, is allang geen nieuws meer. Een wandelaar zal er echter zelden eentje zien want wolven zijn schuw en leggen grote afstanden af. Maar elke wolf laat sporen na, zoals pootafdrukken en uitwerpselen. Met een beetje kennis en geluk kom je die wél tegen. Verslaggever Jeannette Parramore gaat met sporenonderzoeker Jeroen Kloppenburg op zoek naar sporen van de wolf.

Speuren naar wolven

Afgelopen jaar is er drie keer met zekerheid een wolf gesignaleerd in Nederland. In maart werd een wolf doodgereden op de A28 bij Hoogeveen en in augustus zijn twee schapen door een wolf doodgebeten in Groningen. In oktober is er een wolf op de Veluwe gezien. Ook in de jaren daarvoor zijn er wolven in Nederland gezien. De wolven zijn waarschijnlijk afkomstig uit Duitsland. Mannetjeswolven gaan vaak op pad, op zoek naar een vrouwtje en een eigen leefgebied. Ze kunnen op een dag wel tachtig kilometer afleggen.

Spoorzoeken

Wolven zijn erg schuw en van nature bang voor mensen. Je zult ze dus niet zo snel tegenkomen, maar je kunt in de natuur in Oost-Nederland wel heel af en toe sporen van de roofdieren tegenkomen. In individuele pootafdrukken kun je al verschillende aanknopingspunten van de soort ontdekken. Een honden- en wolvenafdruk houd je uit elkaar door te letten op de grootte (wolf is GROOT), de stand van de tenen en de algehele vorm van de afdruk.

Pootafdruk van een wolf in gips. Fotograaf: Jeannette Parramore

Daarnaast loopt een hond heel anders rond in het landschap dan een wolf doet. Denk maar eens aan een hond die blij is dat die zich eindelijk even buiten mag uitleven en overal nieuwe en interessante geurtjes ruikt. Een wolf moet veel zuiniger omgaan met zijn energie.

Fotograaf: Jeroen Kloppenburg, Weylin Tracking

Wolvenpoep

De uitwerpselen van een wolf zijn flink en liggen vaak op strategische plekken zoals bijvoorbeeld op een kruising van twee paden. De geur van wolvenuitwerpselen is héél specifiek en niet vergelijkbaar met hondenpoep. In de drol kun je zomaar restanten van bijhoeven van ree of wild zwijn in kunnen vinden.

Fotograaf: Jeroen Kloppenburg, Weylin Tracking

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie