Binnenland
NOS

'Huidige toezichthouders in Nederland zijn niet onafhankelijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Huidige toezichthouders in Nederland zijn niet onafhankelijk'

Het kabinet komt vandaag bijeen in het Catshuis om het eindrapport over de kinderopvangtoeslagenaffaire te bespreken. Pieter van Vollenhoven, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, hoopt dat daar nog een ding op de agenda staat: de onafhankelijkheid van toezichthouders.

"Nu vallen inspecties onder ministeriële verantwoordelijkheid en zijn ze een verlengstuk van het bestuurlijk beleid", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat betekent dat een overheid kan zeggen: knijp in deze gevallen een oogje dicht."

Dat moet anders, vindt Van Vollenhoven. "Ik ben een groot voorstander van gelijke spelregels. Dat is op dit moment nog niet het geval."

Voorbeelden te over

De afgelopen jaren kon Van Vollenhoven meerdere voorbeelden aanwijzen waar het misging. "Ook in het bedrijfsleven. Maar een toezichthouder moet onafhankelijk genoeg zijn om dat soort dingen meteen te benoemen."

De weg naar andere organisaties, zoals het Huis van Klokkenluiders, wordt nog niet vaak genoeg gevonden. Ook dat wijt Pieter van Vollenhoven aan de onafhankelijkheid. "Kennelijk vertrouwen klokkenluiders daar ook niet op."

De huidige instanties zouden daarom hun werkwijze moeten aanpassen. "Een toezichthouder moet zelfstandig een minister of het parlement kunnen waarschuwen. Ja, we snappen dat een regel is ontstaan, maar in de praktijk werkt het niet."

pieter van vollenhoven

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie