Binnenland
AVROTROS

Online drogisterijen scoren slecht op Privacymeter

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Online drogisterijen scoren slecht op Privacymeter

De Consumentenbond lanceert vandaag de Privacymeter, op de Europese Dag van de Privacy. De online Privacymeter is een applicatie die consumenten de mogelijkheid geeft om te controleren of online dienstverleners zich aan de privacyregels houden.

Met behulp van de kleuren groen, rood en oranje wordt de privacyscore gecontroleerd. Wanneer de Privacymeter groen kleurt, houdt de aanbieder zich aan de privacyregels. De kleuren rood en oranje geven aan dat de website een stuk minder betrouwbaar is.

"De online Privacymeter is een goede eerste stap naar verbetering van de privacygegevens. Websites moeten gaan zien dat ze beloond worden wanneer de privacy goed op orde is en daarvoor beloond worden met een positief merk van de consumentenbond", aldus Esther Crabbendam van Bits of Freedom, de beweging die opkomt voor internetvrijheid in Nederland.

Online drogisterijen scoren slecht

Elke twee maanden wordt een andere branche gecontroleerd. Deze maand waren vijftien online drogisterijen aan de beurt. Slechts zeven hiervan kregen een groene score. "Het gaat bij drogisterijen om je gezondheid, dus dat is extra gevoelig. Uiteindelijk kan een verzekeraar op basis van die gegevens je premie aanpassen", aldus Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.

De Consumentenbond spreekt winkels die zich niet aan de regels houden aan met als doel bedrijven en organisaties aansporen de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren.

Wat kun je zelf doen om je gegevens te beschermen?

  • Controleer de betrouwbaarheid van de website met gebruik van de online Privacymeter van de Consumentenbond
  • Lees bij twijfel de privacyvoorwaarden. Is het in duidelijk taal geschreven? Zo niet, betekent dat vaak dat de online dienstverlener iets wil verbergen
  • Wees scherp op gegevens die je onbewust weggeeft. Denk hierbij aan de producten waar je op klikt bij het bezoeken van een website en dingen die je intypt op Facebook en Instagram, maar niet post
  • Wis regelmatig de zoekgeschiedenis van de computer
Ster advertentie
Ster advertentie