Binnenland
KRO-NCRV

Van der Staaij (SGP): 'Ik steun geen baggerwet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van der Staaij (SGP): 'Ik steun geen baggerwet'

"Maar ik zit te hopen en wachten op een goede wet", zegt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij in 1 op 1 over de coronaspoedwet die alle huidige noodverordeningen moet gaan vervangen. Het kabinet hoopt die wet op 1 juli van kracht te laten gaan.

De spoedwet roept veel weerstand op. Een petitie is donderdag meer dan 128.000 keer ondertekend, en hoogleraar staatsrecht Wim Voermans zegt dat "deze wet ons terugbrengt naar de tijd van Willem I", toen de koning per decreet regeerde en pas na afloop een keurig briefje leverde aan het parlement.

Kees van der Staaij over spoed-coronawet: Ik steun geen baggerwet

Duidelijke criteria

Van der Staaij, die toch een beetje geldt als het geweten van de Kamer, en van huis uit jurist is, worstelt ook met die wet. Hij wil dat het parlement 'meer betrokkenheid vooraf krijgt'. "Ministers krijgen te grove bevoegdheden. Ik wil graag duidelijke clausules en criteria vooraf wanneer een minister mag optreden."

De SGP-voorman zegt 'de bagger uit te wet te willen halen', zodat 'de pareltjes over blijven'. Hij erkent dat de huidige manier van regeren, met noodverordeningen, geen stand kan houden. "Dat is vergelijkbaar met een noodverbandje. Ik wil snel van die krakkemikkige noodverordening af. Maar ik wil niet stemmen voor een wet die rammelt."

Ook de duur van de wet, namelijk één jaar met verleningsmogelijkheden, steekt Van der Staaij, "ik wil een duidelijke einddatum."

Het kabinet wil de wet vanaf 1 juli in werking laten treden, "dat lijkt me een zware dobber", zegt Van der Staaij. "Er is debat nodig, een schriftelijke ronde en de Raad van State moet er naar kijken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie