Binnenland

Meeste Nederlanders tevreden over hun seksleven
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meeste Nederlanders tevreden over hun seksleven

De meeste Nederlanders zijn tevreden over hun seksleven, concludeert het kenniscentrum Rutgers uit een steekproef onder 17.000 Nederlanders tussen de 18 en 80 jaar. Meer mannen dan vrouwen genieten van seks, blijkt uit de monitor Seksuele gezondheid in Nederland.

Groepen die wel seksuele problemen hebben, zijn vrouwen onder de 25 en mannen boven de 70. Bij de jongere vrouwen gaat het bijvoorbeeld over pijn bij het vrijen en bij oudere mannen over erectieproblemen. Het onderzoek bevestigt ook dat seksueel grensoverschrijdend gedrag veel voorkomt.

Op het gebied van veilige seks is nog wel wat te halen, merkt Rutgersdirecteur Ton Coenen op in het NOS Radio 1 Journaal. "Bij een onenightstand gebruikt de helft van de mensen geen condoom. De hiv- en aidsrisico's zijn wel anders dan twintig jaar geleden, maar risico's op andere soa's zijn er nog wel duidelijk en die lijken onderschat te worden."

Frequentie

Als ondervraagden zeiden dat ze ontevreden zijn, ging dat meestal niet over de kwaliteit van de seks, maar over de frequentie. Hoe seksueel actief mensen zijn (zowel solo als met een partner), blijkt vooral af te hangen van de leeftijd en de lichamelijke gezondheid.

De 25- tot en met 39-jarigen zijn het meest seksueel actief: 85 procent van hen had het laatste half jaar seks met een partner. Onder 70-plussers is dat 51 procent. Van de 70-plussers met een partner had 62 procent de afgelopen zes maanden seks.

Ster advertentie
Ster advertentie