Binnenland
NOS

Rutte: onzekere fase, derde golf lijkt onvermijdelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte: onzekere fase, derde golf lijkt onvermijdelijk

Al gaan de besmettingscijfers op dit moment langzaam maar zeker omlaag, een derde coronagolf lijkt onvermijdelijk op ons af te komen. Dat heeft premier Rutte gezegd op de persconferentie over de verlenging van de lockdown. "We zitten in een spannende, onzekere fase", zei hij.

Als de Britse variant er niet zou zijn, zouden versoepelingen mogelijk zijn, zei Rutte. Maar inmiddels is twee derde van alle nieuwe besmettingen afkomstig van de Britse variant en die is anderhalf keer besmettelijker dan de klassieke variant.

"Daarom is het onvermijdelijk om de lockdown tot 2 maart te verlengen, anders krijgen we straks de rekening gepresenteerd van te veel optimisme nu", betoogde Rutte.

Over het verlengen van de avondklok heeft kabinet nog geen beslissing genomen. Die loopt af op 10 februari, maar zou verlengd kunnen worden. Het kabinet heeft het OMT om een nieuw advies gevraagd om ook duidelijk te krijgen of de avondklok daadwerkelijk bijdraagt aan het beteugelen van het virus. Komend weekend moet er dan een besluit genomen worden.

Klassen in quarantaine

De basisscholen en de kinderopvangcentra gaan, zoals eerder bekend werd, vanaf volgende week weer open. Wanneer een leerling of docent positief test, moet de hele klas minstens vijf dagen in quarantaine, inclusief de leerkracht. Als dan uit nieuwe tests geen besmettingen naar boven komen, mogen de kinderen weer naar school komen.

Het voortgezet onderwijs blijft in ieder geval tot maandag 1 maart gesloten. Alleen eindexamenleerlingen mogen nog wel naar school. Als het voortgezet onderwijs weer opengaat, dan moet men daar 1,5 meter afstand houden. Een aantal scholen onderzoekt nu hoe sneltesten en afstand houden werkt in de praktijk.

Zo normaal mogelijk leven

Vanaf volgende week woensdag mogen niet-essentiƫle winkels beperkt open voor het afhalen van bestellingen. Klanten kunnen alleen telefonisch of digitaal artikelen bestellen en kunnen die dan vier uur later bij de winkel ophalen.

Het kabinet presenteert vandaag ook een nieuwe routekaart, waarin staat in welke situatie maatregelen versoepeld of aangescherpt kunnen worden. Het kabinet wil daarmee perspectief geven aan burgers, "de weg terug naar een zo normaal mogelijk leven".

persco


Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Ster advertentie
Ster advertentie