Binnenland
KRO-NCRV

Staatssecretaris Knops: herstel zou sneller kunnen op Sint Maarten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Knops: herstel zou sneller kunnen op Sint Maarten

Het rapport van de Algemene Rekenkamer over de herstelwerkzaamheden op Sint Maarten is onvolledig, aldus staatssecretaris Raymond Knops. Volgens het rapport verloopt de wederopbouw van het eiland, na orkaan Irma september 2017, nogal moeizaam.

Integer en transparant

“Het is niet zo dat er nog geen geld is besteed aan de reparaties van daken, zoals het rapport stelt”, zegt Knops vanmorgen in Radio 1-programma 1 op 1. De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vervolgt: “Er zijn heel veel projecten van de grond gekomen. De Rekenkamer heeft de blik alleen gericht op een aantal projecten en een aantal helemaal niet onderzocht.”
Nederland heeft in november 550 miljoen euro ter beschikking gesteld aan het eiland op twee voorwaarden: er moet beter grenstoezicht zijn en het geld moet integer en transparant worden uitgegeven. De Wereldbank ziet hierop toe.

Focus

“Het is Nederlands belastinggeld en dat moet ten goede komen aan de mensen op het eiland.” In 2025 moet het project zijn afgelopen, maar Knops hoopt het al eerder te kunnen afronden. “ Dat is deels afhankelijk van de medewerking van de lokale politiek op Sint Maarten, de mate waarin zij bereid zijn transparant te zijn”, zegt hij. “De politieke focus ligt af en toe bij andere zaken, waardoor ik het gevoel heb dat het wel sneller zou kunnen.”

Corruptie

Is elke dreiging van corruptie nu eigenlijk verdwenen op Sint Maarten? “Nee, we hebben niet voor niets onze voorwaarden gesteld. In het verleden waren er voorbeelden dat er niet zo nauw met geld werd omgesprongen op de eilanden, dat willen we voor zijn.” Concrete aanwijzingen voor corruptie heeft Knops echter niet.
Ster advertentie
Ster advertentie