Binnenland
VPRO

Eeuwenoude handel Nederland en India: wat kan Rutte leren van de VOC?

foto: De Verborgen Wereld: Nederland en India vanaf 1550foto: De Verborgen Wereld: Nederland en India vanaf 1550
  1. Nieuwschevron right
  2. Eeuwenoude handel Nederland en India: wat kan Rutte leren van de VOC?

Premier Rutte komt nog niet terug van een grote handelsmissie in China, of volgende maand gaat hij met de crème de la crème van het Nederlandse bedrijfsleven naar India. En de huidige ondernemers kunnen veel leren van hun roemruchte voorgangers van de VOC, dat stelt hoogleraar koloniale geschiedenis Jos Gommans in VPRO’s Bureau Buitenland.

Van VOC tot VNO-NCW: de banden tussen Nederland en India

Wist je bijvoorbeeld dat onze grote Rembrandt heel erg door Indiase kunst is beïnvloed? Zo schilderde hij de grote Shah Jahan, die de wereldberoemde Taj Mahal liet bouwen. De banden tussen India en Nederland zijn dan ook veel ouder dan je denkt. Jos Gommans van de Universiteit Leiden schreef er het boek Nederland en India vanaf 1550 over.

En dat boek is een aanrader voor alle deelnemers aan de handelsmissie vanuit ons land naar India onder aanvoering van premier Rutte. Van de VOC tot aan het VNO-NCW, Gommans plaatst de komende handelsreis in historisch perspectief en voorziet Rutte en de Nederlandse ondernemers van ongevraagd advies.

Beiden een gouden eeuw

Want wat blijkt? In de 16de eeuw beleven beide landen, een gouden eeuw. De onderlinge handel bloeit en schepen van de VOC doen ook veelvuldig het Indiase subcontinent aan. Maar wat veel mensen niet weten en wat daardoor een ‘verborgen wereld’ blijft, zo stelt Gommans, is dat ook de culturele uitwisseling hoogtijdagen beleeft. Schilders uit de Hollandse Republiek bezoeken India en worden daar warm onthaald aan het hof.

De Indiase Shah Jahan geschilderd door Rembrandt

Deze culturele uitwisseling leidt tot prachtige kunst en kan plaatsvinden omdat de Nederlanders uit die tijd heel nieuwsgierig zijn naar andere landen en culturen. En nu Rutte in de voetsporen van de VOC treedt op weg naar India, houdt Jos Gommans een pleidooi voor een hernieuwde open houding ten opzichte van India. Want we delen veel meer dan we denken.

Bureau Buitenland

Dit artikel is een bijdrage van Bureau Buitenland, van maandag tot vrijdag tussen 19 uur en 19:30 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie