Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1
- Nieuws
- Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1
Elke werkdag vind je op deze pagina een artikel met een selectie van het beste dat vandaag op NPO Radio 1 te horen is. Het gaat bijvoorbeeld om bijzondere gasten, mooie reportages, groot nieuws en belangrijke sportwedstrijden. We kijken ook naar wat is geweest: wat is de moeite waard om terug te kijken of te luisteren?
Tips voor vandaag
Gebarentaal erkennen als officiële taal
De Vlaamse Gebarentaal (VGT) is in 2006 erkend door het Vlaamse parlement; de Nederlandse Dovengemeenschap strijdt nog steeds voor erkenning van de Nederlandse Gebarentaal (NGT). CU-Kamerlid Carla Dik pleit voor het erkennen van gebarentaal als een officiële taal in Nederland. In De Ochtend legt ze uit waarom dat nodig is, mét gebarentolk.
Het prentenboek 'Lettersoep' van Harriët van Reek ontving dit jaar het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde Nederlandse kinderboek van het afgelopen jaar. Van Reek debuteerde in 1986 met De avonturen van Lena lena en won daarmee de Gouden Griffel en een Vlag en Wimpel. Vanavond is zij te gast in het programma Kunststof (vanaf 19:00 uur)
Voorbereidingen Oranje op WK-kwalificatie
Het Nederlands elftal gaat in voorbereiding op twee belangrijke WK-kwalificatiewedstrijden. Op 7 oktober speelt Oranje tegen Wit-Rusland en op 10 oktober tegen Frankrijk. In NOS Langs de lijn (vanaf 22:00 uur) een verslag van de eerste voorbereidingen.
Gisteren gemist
- De Nederlandse provincies en gemeenten verdienden miljarden met de privatisering van energiebedrijven. Dividenden en de verkoop van Essent aan RWE, en Nuon aan Vattenfall, leverden in totaal 40 miljard euro op. Omgerekend over twintig jaar staat dit gelijk aan meer dan 5500 euro per huishouden. Het geld kwam echter niet direct terug bij de burger en ging deels naar riskante en verliesgevende projecten. Met het ‘gratis geld’ namen bestuurders veel risico’s. Burgers werden amper betrokken bij besluitvorming rond de projecten. Investico onderzocht samen met 12 lokale media hoe de gemeenten en provincies dit geld belegden. Het slotartikel van het onderzoek verscheen deze week in De Groene Amsterdammer. De conclusie: “teveel ‘gratis geld’ kan de democratie smoren.”
Nog nooit kon afluisteren zo massaal als nu. We dragen allemaal volgbare smartphones en ook onze computers thuis hebben achterdeurtjes. Maar wat zou dat? Brave mensen hebben toch niks te vrezen? Toch wel, denkt journalist Huib Modderkolk van de Volkskrant. Zelf heeft hij sterke aanwijzingen te zijn gehackt, en dat voelt niet prettig. Met radiomaker Marten Minkema probeert hij uit te vinden of zijn vermoeden klopt en wie de afluisteraars zijn. En passant ontdekken ze hoe doodnormaal het tappen van gewone burgers nu al is en stuiten ze op curieuze buitenlandse luistervinken.