Binnenland
BNNVARA

Honingbijen concureren met wilde bijen

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Honingbijen concureren met wilde bijen

Bijen in de achtertuin? Dat wordt tellen dit weekend tijdens de 'Nationale Bijentelling'. Waarschijnlijk kom je vooral veel honingbijen tegen. En of we daar nou blij mee moeten zijn, is de vraag. Honingbijen zijn namelijk soms regelrechte plaaggeesten van wilde bijen. Dat blijkt uit recent onderzoek op Tenerife. Vroege Vogels ging op bezoek bij Imker Huib Koel.

Bijen vs bijen

In een natuurgebied op de flanken van de vulkaan Teide onderzochten biologen wat er gebeurt wanneer imkers met hun bijenvolken op het toneel verschijnen. Zij zagen dat het aantal wilde bestuivers afneemt zodra er een massa aan honingbijen in het gebied komt.

Daarnaast bleek ook de bestuiving van planten per saldo slechter te verlopen. Er werden wel meer vruchten gevormd, maar daar zaten bij de aanwezigheid van veel honingbijen minder of zelfs onvruchtbare zaden in.

Terughoudend in het plaatsen van bijenvolken

Imker Huib Koel is de beheerder van de website wildebijen.nl en heeft in die zin "alle bijen even lief". Wel roept hij op om als imker terughoudend te zijn in het plaatsen van bijenvolken bij natuurgebieden. Dat zijn Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer ook. Zij hebben een zeer afhoudend beleid bij het toelaten van imkers in gebieden. Alleen wanneer bijvoorbeeld de heide massaal bloeit, worden op bescheiden schaal imkers toegelaten.

De Slangenmuur

Zelf imkert Koel op de buitenplaats Huis te Manpad, in Heemstede, een prachtig landgoed waar onder andere de langste ‘slangenmuur’ van West-Europa te vinden is. "Die slangenmuur hebben we te danken aan twee 'powervrouwen' uit de achttiende eeuw, Bregitta Rendorp en Debora Elias", vertelt Koel.

"Zo'n slingerende slangenmuur is enerzijds bedoeld om de muur stevigheid te geven. Aan de andere kant wordt er in de 'kommen' van de muur een microklimaat gecreëerd dat ruimte biedt aan fruitbomen die wat meer warmte nodig hebben. Ook verschillende soorten wilde bijen, zoals het geeltipje – én mijn honingbijen – profiteren van de warmte die zich rond de slangenmuur verzamelt. Maar ik durf mijn volken hier alleen neer te zetten omdat dit een cultuurlandschap betreft. Zou dit een Natura-2000 gebied zijn, dan moet je hier niet zijn met bijenvolken."

Bijenhouderij imago is een misverstand

Koel merkt dat bijenhouderij bij veel mensen het imago heeft van ‘iets goeds doen voor de natuur’. Maar dat is toch echt een misverstand, vindt hij. "Het is hetzelfde als kippen gaan houden omdat je hebt gehoord dat het slecht gaat met de grutto. Honingbijen zijn strikt genomen gewoon landbouwhuisdieren die door een imker worden gehouden. Wilde bijen, die het in hun eentje moeten zien te rooien, zijn een compleet andere categorie."

Meer informatie over het bijentelweekeinde van Nederland Zoemt.

Nationale bijentelling

Het artikel over de negatieve invloed van honingbijen op de natuur van Tenerife staat hier.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie