Binnenland

Catalonië roept onafhankelijkheid uit

foto: De Catalaanse regiopresident Puigdemont tijdens de zitting van het parlement (AFP)foto: De Catalaanse regiopresident Puigdemont tijdens de zitting van het parlement (AFP)
  1. Nieuwschevron right
  2. Catalonië roept onafhankelijkheid uit

[NOS] Het Catalaanse parlement heeft de onafhankelijkheid uitgeroepen van de Spaanse regio. Een meerderheid van het parlement stemde voor een motie die vanochtend werd ingediend door twee partijen.

De uitkomst werd met applaus ontvangen door de aanwezigen in het parlement. Daarna zongen zij het volkslied en feliciteerden zij elkaar. Ook op straat in Catalaanse steden werd gejuicht, geproost en geapplaudisseerd.

De stemming in het parlement gebeurde anoniem, om te voorkomen dat het Spaanse OM parlementsleden kan vervolgen voor "rebellie". Voor de stemming liep de oppositie uit protest de zaal uit, waardoor alleen coalitiepartijen over de motie hebben gestemd.

Uiteindelijk stemden 70 van de 135 parlementariërs voor onafhankelijkheid. Tien mensen stemden tegen en twee mensen stemden blanco.

Madrid

De afscheiding van Spanje is ongrondwettelijk. De Spaanse Senaat vergadert daarom over het in werking stellen van artikel 155 van de grondwet. Die geeft de regering in Madrid de bevoegdheid om in te grijpen in Catalonië en het regiobestuur af te zetten.

Premier Rajoy van Spanje heeft wel in een reactie gezegd dat iedereen kalm moet blijven. De wet zal volgens hem worden hersteld in Catalonië.

Volgens de krant La Vanguardia dreigt voor de regionale president Puigdemont en de andere leden van de regioregering een gevangenisstraf van 30 jaar.

Steun

Voorafgaand aan de vergadering in Catalonië betuigden een paar honderd burgemeesters van Catalaanse steden hun steun aan de afscheiding. Een van hen zei in het parlement: "We beginnen aan een nieuw hoofdstuk als een land, dat is een onzekere stap maar erg opwindend".

Ook buiten het parlement waren veel voorstanders van afscheiding. Een grote groep zwaaide met Catalaanse vlaggen in het park bij het parlementsgebouw in Barcelona.

Ster advertentie
Ster advertentie