Naar homepage
Binnenland

Eerste echte Nederlandse kruidenthee
BNNVARA

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste echte Nederlandse kruidenthee

Thee uit verre oorden? Nergens voor nodig! Ook de Nederlandse akkers leveren sinds kort heerlijke kruiden waar thee van gemaakt wordt. Daan van Diepen en Matthijs Westerwoudt drinken een kopje bij Vroege Vogels en vertellen over het walhalla voor insecten dat ook de thee van eigen bodem produceert.

Hoe kun je de Nederlandse biodiversiteit stimuleren? Dat vroegen Daan van Diepen en Matthijs Westerwoudt, twee jonge groene ondernemers zich ruim een jaar geleden af. Ze waren ervan overtuigd dat ook het herstel van natuur economisch aantrekkelijk kan zijn.

Kruidenthee van eigen bodem

Al snel kwam het duo in contact met de met stichting Wij.land. Deze stichting helpt boeren onder andere om op een natuur-inclusieve manier te werken. Van het een kwam het ander en de twee ondernemers kwamen van insecten naar kruiden en van kruiden naar kruidenthee.

Ze waren verbaasd hoe weinig kruidenthee in Nederland wordt gemaakt en dat dus alle kruidenthee uit het buitenland komt. En dat terwijl de meeste kruidenthee die wij drinken, gemaakt wordt van kruiden die in Nederland ook groeien. Zo ontstond het idee voor PTThee: Nederlandse thee die per post wordt verstuurd.

Boeren en thee

Joost van Schie uit Warmond is een van de boeren die meewerkt aan PTThee. Samen met zijn ouders heeft hij een melkveehouderij annex kaasmakerij met de prachtige naam 'De Eenzaamheid'. Van Schie heeft een flinke strook midden in zijn weide ingezaaid met kamille en korenbloemen.

Hij vindt het belangrijk om mee te werken aan het maken van Nederlandse thee. "Ik zie het aantal insecten in deze kruidenstrook enorm groeien en dat is fantastisch om te zien!" Een win-win situatie dus, voor insecten en theeliefhebbers.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie