Binnenland
MAX

Verslavingsarts spreekt van 'nieuwe pandemie': 'We zijn verslaafd aan zitten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verslavingsarts spreekt van 'nieuwe pandemie': 'We zijn verslaafd aan zitten'

We zijn het zo gewend: zitten. In de auto, op kantoor en ’s avonds op de bank. Verslavingsarts Robert van de Graaf beschouwt zitten dan ook als een verslaving, vertelt hij in Villa VdB. "Als je het niet meer doet, voelt het onwennig. Je hebt dan de neiging om terug te vallen; je wil het liefste zitten. Je snakt er naar die stoel weer te consumeren."

Video niet beschikbaar

Ongezond

Terwijl zitten, net zoals veel andere verslavingen, erg ongezond is, aldus Van de Graaf. "We weten dat langdurig comfortabel stoelgebruik de kans op ziektes en vroegtijdig overlijden vergroot. We weten niet exact hoeveel mensen eraan overlijden maar Australisch onderzoek laat zien dat het gaat om 7 procent van de sterfgevallen. Als je overlijdt, kijken we vaak naar de doodsoorzaak, zoals bijvoorbeeld een hartstilstand. Daarachter zitten vaak andere oorzaken zoals roken, drinken en ongezond eten. Maar ook; het excessief consumeren van een luie stoel. We komen er steeds meer achter dat dat een onafhankelijke risicofactor is."

Bewustzijn

Het bewustzijn over de gevaren van zitten is nog minimaal, vindt Van de Graaf. "Ach dat valt toch wel mee, zeggen mensen dan. Of: mijn opa is 90 geworden en die zat de hele dag. Maar die opa kreeg pas later in zijn leven te maken met het luie bankstel van nu. Vroeger hadden ze die helemaal niet. Mijn overgrootouders hadden niet eens een stoel, die hadden hooguit een krukje. Het goeie aan een krukje is dat je al snel weer gaat bewegen, omdat je een houten kont krijgt. Een hele comfortabele stoel verleidt mensen om heel lang te zitten."

Zitten is heus niet verboden, wil Robert van de Graaf benadrukken. "Als je niet lekker zit, dan zit je goed. Ga op de grond zitten of op een harde ondergrond, op je knieën of gehurkt. Dan blijf je de hele dag in beweging en daar gaat het om."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie