Binnenland
NOS

Rutte: Virus bezig aan gevaarlijke opmars

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte: Virus bezig aan gevaarlijke opmars

Voor het eerst sinds 24 juni gaven premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge weer een persconferentie over hoe Nederland ervoor staat in de strijd tegen het coronavirus.

"We hoopten allemaal op een stille zomer, maar zo'n zomer is het helaas niet aan het worden", begon premier Rutte zijn persconferentie naar aanleiding van het oplopende aantal besmettingen in Nederland. Hij stond ook stil bij de explosie in Beiroet.

Gevaarlijke opmars

"Het virus is bezig aan een gevaarlijke opmars. De cijfers liegen er niet om", zei Rutte over het virus. Hij waarschuwde dat Nederland de winst die gewonnen is op het virus, dreigt te verliezen.

"We hebben het virus tussen maart en juni onder controle gekregen, vooral door ons aan een aantal basisregels te houden", zei Rutte. Hij zegt dat steeds meer mensen dat niet meer doen, wat ook te zien is aan het groeiende aantal besmettingen. Drukke plekken moeten worden vermeden, hij noemt Amsterdam in het bijzonder.

Aangepaste maatregelen horeca

Bezoekers van horecagelegenheden moeten voortaan hun naam en contactgegevens opgeven als ze binnenkomen. Dat heeft het kabinet besloten. Zo kan er makkelijker bron- en contactonderzoek worden gedaan als er toch een uitbraak is. In ons omringende landen, zoals Duitsland, is dat al de regel.

In restaurants, cafés en op terrassen zijn echt alleen nog zitplaatsen toegestaan. Als er in de horeca, musea of pretparken een uitbraak van corona is, kunnen die zaken voor maximaal twee weken gesloten worden. Dergelijke maatregelen konden al lokaal geregeld worden, maar Rutte benadrukte dat het nu geen optie meer is, maar dat het moet gebeuren.

Het kabinet haalt de teugels aan, omdat het aantal besmettingen de laatste tijd oploopt. "Het virus is bezig met een gevaarlijke opmars", zei premier Rutte op de persconferentie.

Zorgwekkend

"Een tweede lockdown willen we niet. Dat hoeft ook niet, maar dat gaat niet zomaar", waarschuwde Rutte. "Steeds meer mensen houden zich niet aan de regels en dat zie je ook in de cijfers. Dat is zorgwekkend."

De premier richtte zich expliciet op jongeren, die volgens hem te vaak geen afstand houden. "Als je je de laatste tijd niet aan de regels hebt gehouden: kom niet in de buurt van kwetsbare mensen, of ouderen."

Teststraat op Schiphol

De GGD gaat reizigers uit risicolanden controleren of ze wel in quarantaine gaan. Medewerkers zullen op basis van de passagierslijsten gaan nabellen of mensen zich wel echt isoleren.

Op Schiphol komt een teststraat waar ze zich kunnen laten testen. Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid is het onmogelijk om reizigers echt te verplichten om een test te ondergaan, maar de situatie op Schiphol zal wel zo ingericht worden dat mensen zich er moeilijk aan kunnen onttrekken.

Studenten

Zoals al eerder duidelijk werd, zullen de introductiedagen in studentensteden aangepast worden. Ontgroeningen zijn verboden en andere activiteiten moeten vooral in kleine groepjes worden gehouden, zonder alcohol en tot maximaal 22.00 uur.

Meer ruimte voor burgemeesters

Het kabinet geeft de burgemeesters meer ruimte om op te treden. Zo kunnen ze bepalen dat horecagelegenheden uiterlijk om 12.00 uur 's nachts dichtgaan en dat er bij voetbalwedstrijden geen supporters mogen komen. "Als de cijfers daartoe aanleiding geven, gaan we die maatregelen opschalen naar landelijk niveau", zei premier Rutte.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie