Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Terroristenafdeling Vught, schaduwkanten globalisering en de Giro d'Italia

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Terroristenafdeling Vught, schaduwkanten globalisering en de Giro d'Italia

Hoe overtuigd zijn geradicaliseerde gedetineerden van hun gelijk en hun geloof? Kun je ze op andere gedachten te brengen? Argos onderzocht het met een bezoek aan de terroristenafdeling in Vught. Verder vandaag: de zegeningen en gebreken van de Europese Unie, de veiligheid van je persoonlijke gegevens als je mailt met je verzekeraar, de kwalificatie van de Grand Prix in Spanje, de Giro d'Italia en er wordt uitgebreid vooruitgeblikt op de ontknoping in de Eredivisie.

Atlas Nederlandse Taal

In De Taalstaat (vanaf 11.00 uur) praat presentator Frits Spits met hoogleraar Johan de Caluwe over de net verschenen Atlas van de Nederlandse Taal. Zangeres Mylou Frencken spreekt over haar boek Leven In Het Lied. René Appel bespreekt het bijzondere taalgebruik van Brigitte Kaandorp.

Zegeningen en gebreken van de EU

Kamerbreed gaat zaterdag (vanaf 13.00 uur) over de zegeningen en gebreken van de EU. Over de schaduwkanten van globalisering. Over vrijhandel en arbeidsverdringing. Over de richting van Europa ná de verkiezingen in Nederland en Frankrijk en vóór de stembusgang in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Met 3 delegatieleiders uit het Europees Parlement: Esther de Lange (CDA), Bas Eickhout (GL) en Paul Tang (PvdA)

Kun je geradicaliseerde gedetineerden resocialiseren?

Verslaggever Willem de Haan liep zes dagen mee op de terroristenafdeling in Vught. In Argos (vanaf 14.00 uur) is vandaag het tweede en laatste deel van het tweeluik te horen dat hij daar maakte. Deze week gaat verslaggever Willem de Haan op zoek naar een antwoord op de vraag of en in hoeverre de gedetineerden in Vught nog te resocialiseren zijn. In hun geval betekent dat eerst en vooral de-radicaliseren. En dat is het dagelijks werk van de imam, de psychiater, de psycholoog, bewakers en de directeur. Hoe overtuigd zijn de gedetineerden van hun gelijk of hun geloof? Zijn ze naast gevaarlijk soms ook gestoord en hoe en wanneer kun je proberen ze op andere gedachten te brengen?

Wat kost pinnen in het buitenland?

In Radar Radio (vanaf 15.00 uur) praat presentator Mischa Blok met Brenno de Winter over de veiligheid van persoonlijke gegevens als je die mailt met je verzekeraar of notaris. Verder: hoe kies je een lekkere betaalbare wijn en let op als je gaat pinnen in het buitenland? Dat is namelijk niet altijd gratis.

Sport: Ontknoping eredivisie

In NOS Langs de Lijn (vanaf 20.00 uur) volop aandacht voor de ontknoping in de eredivisie. Daarnaast: Formule I, kwalificatie training Spanje en Atletiek: de Diamond League in Shanghai. Maarten Tjallingii doet de analyse van de de 8e etappe van de Giro d'Italia; de etappe van Molfetta naar Peschici.

Een fijne zaterdag!

Ster advertentie
Ster advertentie