Minister Koolmees: 'We gaan veertigers echt compenseren voor pensioenverlies'
- Nieuws
- Minister Koolmees: 'We gaan veertigers echt compenseren voor pensioenverlies'
De veertigers in Nederland hoeven echt niet te vrezen voor een pensioengat als gevolg van de invoering van een nieuw pensioenstelsel. Dat zei minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees donderdag in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.
Minister Koolmees: 'We gaan veertigers echt compenseren voor pensioenverlies'
"Alle deelnemers in het pensioenfonds, zowel de gepensioneerden als de jongeren, gaan helpen in het compenseren van de middengroep", aldus Koolmees. Door de afschaffing van de zogeheten doorsneesystematiek dreigen vooral de middengroepen er tot wel tien procent in inkomen op achteruit te gaan. "De nieuwe pensioenplannen zijn echt beter. Hand op het hart, zonder twijfel."
Individueler maken
Kern van het plan van Koolmees is om het aanvullende pensioenstelsel individueler te maken. Gevolg is dat de huidige groep 35 tot 55-jarigen met een groot probleem komt te zitten. Zij hebben in hun werkzame jaren al veel geld ingelegd voor de huidige groep gepensioneerden. Maar in een nieuw systeem is er geen nieuwe generatie die dit voor hun pensioen gaat doen. De veertigers zijn daarbij het meeste de dupe.
Om dit pensioengat te dichten heeft Koolmees zo’n 60 miljard euro nodig. "Maar dat zijn geen kosten. Dat is een herverdeling binnen de fondsen", aldus Koolmees. "Omdat je overstapt naar een nieuw systeem wordt de beleggingshorizon langer. Daardoor ontstaat er ruimte om dit te betalen." De pensioenminister denkt hier zo’n vijf tot tien jaar voor nodig te hebben, vanaf 2022 wanneer het nieuwe stelsel moet zijn ingevoerd.
Doorsneesystematiek
Het huidige stelsel loopt volgens Koolmees op zijn laatste benen. "Wat we nu in Nederland hebben is de doorsneesystematiek. Iedereen in Nederland betaalt procentueel dezelfde premie. Iedereen krijgt daar dezelfde pensioenopbouw voor terug. Maar de euro die een 24-jarige inlegt kan veel langer renderen dan iemand van een 64. Er zit een subsidie in van jong naar oud."
"Op zich gaat dat goed als je je hele leven in dat pensioenfonds blijft. Als je van baan verandert of ondernemer wordt dan krijg je een groot gedeelte van de subsidie die je hebt betaald niet meer terug. Dat gaan we dus aanpassen. Wat we nu hebben bedacht is een nieuw systeem dat de rendementen die worden gemaakt sneller worden uitgekeerd, daar hoort tegenover dat er ook sneller wordt gekort."
De komende twee jaar gaat Koolmees alle maatregelen omzetten in wetgeving. Dat wil zeggen: als de leden van vakbond FNV instemmen met het pensioenakkoord. Anders ketst het akkoord alsnog af. De circa 1 miljoen FNV-leden moeten voor 15 juni stemmen via een online stemming.
Video niet beschikbaar