Binnenland
AVROTROS

'We eten tien procent minder vlees dan voorheen'

foto: Bloemkoolburger, grapje van KFCfoto: Bloemkoolburger, grapje van KFC
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We eten tien procent minder vlees dan voorheen'

Je kan geen damesblad openslaan of het gaat erover: de voedseltrend van 2019 is plantaardig eten. Geen vlees of vis, maar ook geen dierlijke producten als eieren of melk. Is konijnenvoeding een hysterische hipster-hype of toch echt een solide trend?

{podcast audio="70838" caption="Jortcast #83: Viva de vega's!" }

Professor dr. Marjolein Visser, hoogleraar gezond ouder worden aan de VU in Amsterdam komt uitleg geven. "Je hoort er wel ontzettend veel over, veel persoonlijke verhalen en fanatieke bloggers. Het is heel populair, maar we zien het nog niet zo in de nationale cijfers terug", zegt Visser. Een duidelijk meer solide trend is volgens Visser dat we minder vlees gaan eten. "Het gaat nog niet zo heel erg snel maar je ziet dat we in tien jaar tijd zo’n tien procent minder vlees consumeren. Dat is een positieve trend."

Vlees is een belangrijke bron van eiwit. Toch zit er ook wel degelijk eiwit in planten. "Maar ik zie het nog niet terug in de cijfers dat we meer uit planten halen", zegt Visser. We eten dus wel wat minder vlees, maar niet meer plantaardig eiwit.

Ponymeisjes

Slechts een klein gedeelte van de mensen eet helemaal geen dierlijke producten: de veganisten. De veganist komt hier wel vaker voor dan in Amerika. In Nederland is zo'n vijf procent van de mensen veganist, volgens Visser. "Wat ik opvallend vond in die cijfers is dat je ziet dat het aandeel veganisten onder vrouwen van 50-plus en onder de jonge meisjes wat hoger is." De zogeheten ponymeisjes, concludeert dr Kelder: meisjes die hun pony niet willen laten slachten, en daarom meteen ook maar alle andere dieren laten staan.

Gezond

Vegetariërs leven over het algemeen langer dan mensen die wel vlees eten. Het is dan ook zeker niet noodzakelijk om vlees te eten. "Als je wel andere dierlijke producten eet zoals melk en kaas en eieren, krijg je alle voedingsstoffen binnen", zegt Visser. Voor veganisten zit dat dus anders. "Die moeten wel zorgen dat ze voldoende B12 binnenkrijgen en daarom supplementen slikken."

prof. Marjolein Visser

Ster advertentie
Ster advertentie