Binnenland

"Stress is ook goed"

AVROTROS
foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. "Stress is ook goed"

Het moet zo veel mogelijk vermeden en bestreden worden: stress. Bij voorkeur met zweetyoga en mindfullness. Toch is stress ook goed. "Het geeft je het gevoel dat je leeft", zegt dr. mr. Christiaan Vinkers, psychiater verbonden aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

"Stress hoort bij het leven. Het heeft een hele slechte naam maar stress is ook goed. Het laat ook zien dat je leeft", zegt Vinkers.

"Als je te lang of te veel stress ervaart, is het niet goed. Het geheim zit hem in de balans: spanning en ontspanning. Tegenslagen horen ook bij het leven. En als je rekening houdt met de stress die tegenslagen meebrengen dan wordt je er ook niet zo door verrast."

Lummelen

Het idee dat het leven perfect moet zijn brengt stress. En het idee dat we moeten ontspannen is ook stressvol. "We zijn een beetje bang geworden voor stress en ook het ontspannen moet hip en efficiënt. Alles moet leuk en hip zijn. Maar lummelen en lanterfanten zijn ook heel nuttig. Dat doen we veel te weinig."

Bore-out

"Doe je te veel dan krijg je stress, doe je te weinig dan heb je een bore-out. Dan verveel je je te vaak." Mensen krijgen dan het gevoel dat ze niet meer geïnspireerd zijn en dat ze eigenlijk niet leven.

Als je regelmatig verschijnselen hebt van een burn-out - je bent geïrriteerd, je slaapt slecht, je hebt het gevoel dat je jezelf niet meer bent - dan is het zaak om goed te luisteren naar je omgeving. "De mensen om je heen zien het vaak eerder en sneller dan jij, die signalen moet je wel serieus nemen", zegt Vinkers.

Reageren?

Laat dr Kelder weten wat je ervan vindt! Dat kan via de voicemail of via een (spraak)bericht op Whatsapp: 06-575504448. Als je ook meteen JORT AAN stuurt naar dat nummer, houdt dr Kelder je (gratis!) op de hoogte van de laatste hypes en tegendraadse nieuwtjes.

Ster advertentie
Ster advertentie