Binnenland
NOSNTR

'Het kabinet lijkt deze besmettingscijfers te accepteren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het kabinet lijkt deze besmettingscijfers te accepteren'

Voorlopig nog geen nieuwe maatregelen, maar als de cijfers niet verbeteren sluit premier Rutte niet uit dat het nog gaat gebeuren. Op 22 december zouden die dan worden aangekondigd. Maar het Red Team, wat het kabinet ongevraagd advies geeft, vindt dat te laat. "Achter die besmettingen zitten toekomstige ziekenhuisopnames," zegt Wim Schellekens in Nieuws en Co.

Schellekens is lid van het Red Team en is oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidsraad. Het is niet de eerste keer dat het Red Team aan de bel trekt. "In de zomer zaten we in dezelfde situatie: wij zagen de exponentiële groei en waarschuwden, maar het kabinet bleef wachten met nieuwe maatregelen."

Ook in september trok het Red Team aan de bel. "Alle grenswaarden in het coronadashboard stonden toen op rood. Maar pas in oktober werd ingegrepen." Al vindt Schellekens dat toen er eenmaal gehandeld werd, het grondig werd aangepakt. "Dat zag je terug in de cijfers. Een prachtig voorbeeld hoe het zou kunnen als je stevige maatregelen neemt."

Nu zou hij ook graag zien dat er meer gedaan wordt. "Ook mijn collega's (van het Red Team, red.) herkennen dat. Zij zijn moedeloos. We accepteren nu 6 à 7000 besmettingen per dag. Maar hoe lang kunnen we ons dat nog veroorloven? De huidige maatregelen zijn niet voldoende. En dan zie je ook nog eens dat de verpleeghuizen en ziekenhuizen nu al vol liggen."

De oud-hoofdinspecteur heeft er wel een hard hoofd in. "We moeten eigenlijk streven naar 0 nieuwe besmettingen. Maar dat is natuurlijk een illusie. Alleen als we streven naar een zo laag mogelijk aantal nieuwe besmettingen kan de economie weer open. Hoe het nu gaat, werkt niet."

corona schellekens

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie