Binnenland
NOSNTR

Politie mag preventief fouilleren voor aanmeldcentrum Ter Apel

foto: RTV Noordfoto: RTV Noord
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie mag preventief fouilleren voor aanmeldcentrum Ter Apel

Het gebied rond het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel geldt voorlopig als veiligheidsrisicogebied. Dat heeft de gemeente Westerwolde besloten. Dit betekent dat agenten vanaf nu preventief mogen fouilleren bij het aanmeldcentrum en dat het cameratoezicht wordt verscherpt.

"We zagen de afgelopen weken meer geweld. Tegelijkertijd zien we ook dat we er steeds meer mensen verblijven op het voorveld. Die groep wordt te groot. We moeten de veiligheid op het terrein waarborgen", zegt burgemeester Velema van Westerwolde in Nieuws en Co.

Veiligheid

Buiten de poorten van het centrum sliepen afgelopen nacht 300 asielzoekers en er zijn geregeld opstootjes. Asielzoekers geven aan dat ze zich onveilig voelen en ook de veiligheid van medewerkers en vrijwilligers is in het geding.

Al weken staan er schaduwdoeken op het grasveld voor het aanmeldcentrum, waar asielzoekers geregeld in de openlucht slapen. Soms kiezen ze daarvoor, omdat ze hopen dan eerder aan de beurt te zijn voor hun registratie. Maar steeds vaker is er in het hele land geen bed te vinden en slapen de asielzoekers noodgedwongen buiten.

Zorgen

"Mijn grootste zorg is dat het eindeloos doorloopt", zegt Velema. "Sinds augustus vorig jaar zitten we in deze positie. We zien dat het asielproces niet functioneert. Daarover hebben we regelmatig aandacht voor gevraagd. Maar die afspraken met het ministerie lopen vast."

Daarom vraagt de gemeente Westerwolde de overheid nogmaals met klem om de situatie in Ter Apel structureel te verlichten. Op 17 juni werd de asielopvang en de doorstroom van asielzoekers bestempeld tot een nationale crisis. De veiligheidsregio's springen nu bij met extra plekken, maar hebben eerder aangegeven dat de verantwoordelijke staatssecretaris op 1 oktober een structurele oplossing moet hebben.

Burgemeester Velema van Westerwolde

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie