Binnenland
AVROTROS

'Er worden grenzen verlegd': wat mag een werkgever van je eisen om corona buiten de deur te houden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er worden grenzen verlegd': wat mag een werkgever van je eisen om corona buiten de deur te houden?

Het is een van de eerste rechterlijke uitspraken over een arbeidsconflict als gevolg van corona: een Amsterdams dansgezelschap mag een ongevaccineerde werknemer schorsen, en zijn salaris inhouden, die weigerde zichzelf te testen. Dit kort geding roept vragen op over wat er tegenwoordig belangrijker is: het zelfbeschikkingsrecht van de werknemer? Of de veiligheid op de werkvloer?

Jordy Tschur, jurist bij het Juridisch Loket, denkt niet dat dit een voorloper is op wat komen gaat. "Deze specifieke situatie is niet zozeer toepasbaar op werkend Nederland", legt Tschur uit. "Bij contactberoepen zit je wel meer in de juiste hoek. Als de nood hoog is, komt de werkgever met de nodige maatregelen om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen."

Bloedprikken

Dit speelveld tussen zelfbeschikkingsrecht en veiligheid is de laatste twee jaar een stuk lastiger geworden. Maar compleet nieuw is het niet. "Dit kort geding doet denken aan de loodtest-zaak uit 2015", vertelt de jurist.

"Een werknemer die in de loonindustrie werkte moest wegens veiligheidsredenen zijn bloed laten prikken. De werknemer vond dat een grove aantasting van zijn grondrechten. Uiteindelijk besloot de Hoge Raad dit te verwerpen. In deze situatie ging veiligheid voor."

Grenzen

Het Nederlands arbeidsrecht kent – in vergelijking met andere landen om ons heen – veel bescherming voor de werknemer. De wetgeving rondom deze afwijkende situaties moet tevens nog gemaakt worden. "Er worden grenzen verlegd", ziet Tschur.

"De vrijblijvendheid die de werkgever nu nog heeft – mondkapjes, spatschermen, looproutes – die wordt omgezet in verplichte richtlijnen. En wat daarna gebeurt, moeten we nog maar afwachten."

5 vragen

Ster advertentie
Ster advertentie